BiH
93

Penzioneri poručuju: Ako penzije i dalje budu kasnile, u septembru masovni protesti

Piše: S. H.
Obećanje Vlade FBiH o smanjenju tekućeg deficita penzionog fonda za godinu do godinu i po predugačak period, ako znamo u kakvim uslovima žive penzioneri, kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa i najavio masovne proteste za septembar, ukoliko penzije i dalje budu kasnile.

Predstavnici Saveza udruženja penzionera u FBiH jučer su održali sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem i ministrom rada i socijalne politike Veskom Drljačom.

Konkretni rezultati sastanka su obećanje Vlade FBiH da će tekući deficit penzionog fonda biti saniran za godinu do godinu i po, da će od junske penzije sve naredne biti isplaćivane od 5. do 10. u mjesecu, a jedan od zaključaka je da će Vlada Federacije BiH do kraja augusta utvrditi i Parlamentu FBiH uputiti Prijedlog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

"Bez stabilnog penzionog fonda nema ni redovne isplate penzija, ali obećanje da će fond biti stabiliziran za godinu i po dana ne može smiriti penzionere, jer će još dugo strahovati za svoje penzije", ističe Rapa.

Prethodnim sporazumom Saveza udruženja penzionera i Vlade FBiH bilo je dogovoreno da se penzije isplaćuju do petog u mjesecu. Taj dogovor poštovao se prva dva ili tri mjeseca, a već posljednjih nekoliko mjeseci zbog nedovoljnog priliva novca u fond PIO-a penzije se isplaćuju i do 20. ili 25. u mjesecu.

"Načelno mi ćemo biti zadovoljni ako Vlada bude penzije isplaćivati od 5. do 10. u mjesecu. To jeste lošije u odnosu na prethodni sporazum s Vladom FBiH, ali s obzirom na trenutno stanje bolje je i to nego da penzioneri na penzije čekaju do 20. u mjesecu", ističe Rapa.

Izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH trebale su biti usvojene do kraja decembra prošle godine, ali s obzirom da se to nije dogodilo, Vlada FBiH je obećala u parlamentarnu proceduru to uputiti do kraja augusta.

"Skupština Saveza Udruženja penzionera FBiH prethodno je usvojila zaključke da ćemo organizovati proteste, ako penzije ne budu isplaćivane do 5. u mjesecu. S obzirom na naš novi dogovor s Vladom FBiH taj rok smo produžili do 10. u mjesecu. Ukoliko to ne bude ispoštovano, i ukoliko se novi zakon ne usvoji do septembra, mi ćemo organizovati proteste", kazao je Rapa.

On je dodao da je položaj penzionera djelimično bio povoljniji za vrijeme Vlade kojom je predsjedavao Nermin Nikšić, jer su penzije dva puta povećavane za po pet posto.

"Međutim povećanje penzija nije jedina mjera rada Vlade, već sve ono što ta Vlada radi kako bi se stabilizirao penzioni fond, tako da podržavamo sve ono što će doprinijeti poboljšanju statusa penzionera u FBiH", naglasio je Mehmedalija Rapa u razgovoru za Klix.ba.