BiH
0

Penzioneri i Sindikat: Usvojite Zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca

Piše: N. J.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Savez udruženja penzionera/umirovljenika FBiH i Savez samostalnih sindikata BiH oglasili su se u vezi sa najnovijim dešavanjima vezanim za donošenje Zakona o povoljnom penzionisanju FBiH.

"Penzija ne spada u red socijalnih davanja, već je to radno-pravna kategorija i ima ekonomski karakter. Nažalost, Fond PIO/MIO je iz raznih politikantskih i populističkih razloga u godinama nakon rata služio kao izvor mnogih nerealnih i nezakonitih davanja prema različitim kategorijama koje su sukcesivno uvođene u prava, čime su postajali korisnici Fonda. To je osnovni razlog zašto se taj isti Fond već godinama maćehinski odnosi upravo prema onoj kategoriji koja ga je svojom solidarnošću, radeći i ulažući u njega novac od svog rada, stvarala i nadala se da će time osigurati mirnu starost. Radi se o vojsci bivših radnika i radnica koji su izloženi stalnoj diskriminaciji koja prevazilazi sve, u zadnje vrijeme u javnosti prisutne, vrste ugroženosti, uključujući i vitalni nacionalni interes. Ovoj kategoriji naših sugrađana i sugrađanki je već godinama ugrožen i do apsurda doveden njihov vitalni egzistencijalni interes", navodi se u saopćenju i dodaje:

"Pripadnici ove armije, armije radnika i radnica koji su gladni, goli i bosi se broje stotinama hiljada. Branili su Bosnu i Hercegovinu, bili su pripadnici Armije RBiH, HVO, policije u vrijeme agresije na BiH. Iako su bili aktivni učesnici odbrane, nisu tražili niti dobili penzije po osnovu svog doprinosa u odbrani Bosne i Hercegovine".

Urušavanje krhkog sistema

Dodaje se kako su radnici i penzioneri uvijek bili za izgradnju države sopstvenim snagama i kapacitetima, s ciljem zapošljavanja i podizanja životnog standarda svih stanovnika BiH.

"No, ako smo već u situaciji da, zbog svih teških okolnosti kojih smo i sami svjesni zavisimo od sredstava MMF-a, a zavisimo, ako izostanak uplate sljedeće tranše MMF-a znači ugrožavanje plata ogromnog broja radnika i radnica, a znači upravo to, otkud onda bilo kome pravo da insistira i istrajava na očuvanju penzija koje su stečene na način koji pokazuje odsustvo svijesti i solidarnosti sa armijom onih koji su zbog toga dovedeni u rizik?! Ne govorimo samo o radnicima, već i o svim drugim kategorijama koje spadaju u red socijalnih, a koje su takvim postupcima također ugrožene. Uz to, ne treba zaboraviti ni da su pojedinci iz grupe onih koji su danas najglasniji u borbi da zaštite svoje interese, bez obzira što to znači urušavanje ionako krhkog socijalnog sistema u BiH, svojim političkim i drugim vrstama angažmana direktno doveli do toga da se stvori ogroman jaz između onih koji su svoje penzije zaradili i onih koji su ih stekli. Zbog svega navedenog, radnici i penzioneri ne mogu dozvoliti da neko ugrozi ono malo što su stekli na bazi svoga rada. Ukoliko je način za to aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom, onda niko nema pravo da taj aranžman ugrozi", ističe se u saopćenju.

Dodaju kako doći do stabilizacije Fonda PIO/MIO znači analizirati i anulirati razloge zbog kojih je ugrožen. "Istovremeno to znači uvođenje reda u način kako se postaje korisnikom Fonda, pravednu raspodjelu sredstava u Fondu, vraćanje dugova prema Fondu. Znači i prestanak tretiranja Fonda PIO/MIO kao socijalnog bunara iz kojeg se uzima kada, ko i koliko hoće, a zarad kratkoročnog populizma ili politikanstva. Također, to znači i izbacivanje iz prava onih koji su to pravo stekli na nezakonit ili nemoralan način. Potrebno je konačno identifikovati i prstom uprijeti u pljačkaše ove države i one koji ih podržavaju, dozvoljavajući da se, neusvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, radnici i dalje zapošljavaju na crno, da im se isplaćuju crkavice, a ne plate i time direktno ruše ne samo njihova prava, već i Fond PIO/MIO od kojeg zavise stotine hiljada današnjih i budućih penzionera", kaže se u saopćenju.

Privremeno ušutkavanje

Sindikat i penzioneri dalje ističu da "niko i nikada više ne smije i neće sa naših, radničkih leđa, bez ikakvog ili sa veoma malo osnova, u pravo korištenja sredstava Fonda PIO/MIO uvoditi kategorije koje je potrebno privremeno zadovoljiti i time ušutkati". "Tim kategorijama treba naći posao, zaposliti ih i na taj način im omogućiti da, kada za to dođe vrijeme, steknu uslove za korištenje sredstava iz njega. Fond PIO/MIO smo stvarali mi, radnici i radnice, u njega smo ulagali i ulažemo naša pošteno zarađena sredstva i od njega očekujemo da nam vrati ono što je naše kada za to dođe vrijeme", zaključeno je.

Dopis penzionera i Sindikata upućen je predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru, premijeru FBiH Nerminu Nikšiću te Parlamentu FBiH.