Najavili proteste
5

Penzioneri i poljoprivrednici o neusvajanju budžeta FBiH: Stranke se prepucavaju preko nas

Piše: El. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prekidanjem vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj su trebali biti razmatrani budžet Federacije BiH za narednu godinu i Zakon o PIO-u razočarani su najviše penzioneri i poljoprivrednici koji će, ukoliko njihovi zahtjevi ne budu usvojeni, ubrzo protestovati.

"Mi smo iznenađeni i razočarani. Svi nesporazumi političkih stranaka idu preko naših leđa i štete, prije svega, nama penzionerima, ali i svim drugim građanima. S vladajućim strankama smo dogovorili da zakon bude usvojen do Nove godine. To je prekosutra, a zakon nije donesen", rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

Ukoliko Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ne bude usvojen, penzioneri će od Vlade FBiH tražiti povećanje penzija za deset posto.

"Nema druge mogućnosti, nego da se penzije budu povećane svim penzionerima. Ukoliko Vlada FBiH ne donese odluku o povećanju, odnosno ako penzije za januar ne budu povećane za deset posto, sazvat ćemo hitnu sjednicu i donijeti odluku o protestima", rekao je Rapa.

S obzirom na to da Parlament FBiH mora donijeti odluku o privremenom finansiranju, Rapa ističe da će penzioneri sačekati još nekoliko dana, a sve u nadi da će u isto vrijeme biti usvojen i Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

"Četiri godine penzije nisu povećane, a za to vrijeme je BDP porastao za 15 posto. O troškovima života da ne govorimo. Umjesto da penzionerima bude bolje, njima je praktično sve teže i teže. Ovo stanje je neizdrživo i toga vlast mora biti svjesna. Nužno je donijeti taj zakon kako bi sve krenulo nabolje. Sačekat ćemo, jer odluka mora biti donesena. Onda ćemo vidjeti šta ćemo preduzeti", rekao je Rapa dodajući kako su vladajuće parlamentarne stranke krive za nastalu situaciju i težak položaj penzionera.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo koji ističe da je neusvajanje budžeta Federacije BiH za narednu godinu katastrofa za poljoprivrednike.

"Ovo je sramota. Taman kad smo neke stvari doveli do kraja, HDZ nas je doveo do toga da ćemo sad opet ko zna koliko čekati na plaćanje poticaja i rješavanje duga iz 2014. godine", rekao je Bićo.

Ukoliko budžet za narednu godinu hitno ne bude usvojen, Bićo ističe da će poljoprivrednici stupiti u štrajk odmah nakon Nove godine.

"Neusvajanje budžeta će se na poljoprivrednike katastrofalno odraziti, sve će stati. Budžetom je predviđeno da bude plaćen dug koji je ostao od prethodne vlade, a sada se radi nečijeg inata to neće dogoditi. Krivimo HDZ, jer bi budžet bio usvojen da su oni došli na sjednicu", rekao je Bićo.