Omer Omerefendić
0

"Penzioneri će na ulici braniti svoja prava"

SRNA
Predsjednik Saveza udruženja penzionera Federacije BiH Omer Omerefendić smatra da Vlada FBiH mora početi da izmiruje dug prema Fondu PIO/MIO kako penzije ne bi bile umanjene i dodao da će se penzioneri svim silama boriti da to bude i urađeno.

Omerefendić je za "Nezavisne novine" rekao da su penzioneri spremni i da na ulici brane svoja prava, jer će, ukoliko penzije budu umanjene, oko 600 000 ljudi biti na rubu siromaštva.

"Ne pristajemo ni po koju cijenu na smanjenje penzija i na kašnjenje isplate iza petog u mjesecu, jer 275 000 penzionera u FBiH ima penzije ispod 400 KM, 205 000 ispod 300 KM. Svi se nalaze u zoni ekstremnog siromaštva", naveo je Omerefendić.

Prema njegovim riječima, penzije dvije godine nisu povećavane, a posljedica toga je da je smrtnost penzionera povećana sa dva na pet odsto.

"Ako penzije budu smanjene, spremni smo jer smo još prošle godine donijeli odluku o protestima. Po podacima iz opšinskih udruženja i kantonalnih saveza, oko 100 000 penzionera će izaći na demonstracije. Pored toga građani će podržati masovan izlazak penzionera. To je naša poslednja opcija", rekao je Omerefendić.

On je istakao da će Savez udruženja penzionera vršiti pritisak na vlasti u FBiH da ne dođe do smanjenja penzija, navodeći da su već tražili da ih prime premijer FBiH i ministar finansija FBiH.

"Ako BiH i ne dobije pomoć od MMF-a i Svjetske banke, neka iz drugih izvora obezbijede novac i bar dio duga vrate Fondu PIO/MIO FBiH. Činjenica je da je Vlada FBiH novcem od doprinosa za PIO, koji je mogao da podmiruje troškove penzija, plaćala neke druge obaveze", rekao je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.