BiH
8

Peljto se tereti za ratne zločine počinjene u Gornjem Rahiću

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Brčansko tužilaštvo oglasilo se saopštenjem za javnost u kojem navodi kako će nakon ispitivanja Mensura Peljte, koji je jučer uhapšen u Sarajevu, donijeti odluku o mogućem određivanju pritvora ili drugoj mjeri kojom se može osigurati njegovo prisustvo radi uspješnog vođenja krivičnog postupka.

"Mjere krivičnog gonjenja prema ovoj osobi poduzimaju se zbog osnova sumnje da je tokom 1992. godine na području prijeratne općine Brčko u naseljenom mjestu Gornji Rahić počinio ratni zločin prema civilnom stanovništvu i ratnim zarobljenicima", stoji u saopštenju brčanskog Tužilaštva.

Sumnja se, naime, da je M.P. kao pripadnik vojne formacije HOS, vršio mučenje, nečovječno postupanje, nanosio velike patnje i povredu tjelesnog integriteta i zdravlja prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti zatvorenim u krugu bivšeg šumskog gazdinstva "Majevica" na lokalitetu Okrajci.

Odmah po sprovođenju u Tužilaštvo Distrikta postupajući tužilac izvršit će ispitivanje osumnjičenog, navodi se u saopštenju.