BiH
0

Peljto nakon oslobađajuće presude: Presretan sam, a optužbe da sam ratni zločinac su apsurdne

Piše: S. H.
Mensur Peljto i advokat Rifat Konjić
Mensur Peljto i advokat Rifat Konjić
Osnovni sud Brčko distrikta BiH jučer je izrekao oslobađajući presudu Mensuru Peljti za optužbe da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i civilnog stanovništva na području Brčkog. U razgovoru za Klix.ba Peljto je istakao kako je sretan i ponosan na činjenicu da je pravda pobijedila, čime je odbranio svoju čast.

"Nakon 23 mjeseca golgote gdje sam morao dokazivati pravdu trijumfovala je istina. Zahvalan sam svom advokatu koji je neprikosnoveno argumentima dokazivao da je neistina sve za šta su me teretili. Dokazano je da sam ja sa kolegama, pripadnicima vojne policije zaslužan što su spašeni životi vojnika Republike Srpske", istakao je Peljto.

U obrazloženju presude istaknuto je da je tokom suđenja dolazilo do zamjene identiteta, pa je Mensur Peljto zamijenjen s nekim drugim osobama.

"Bilo je svjedoka koji su tek 2015. godine isticali kako su me u sudnici navodno prepoznali, a do 2014. godine u svim svojim iskazima nisu me nikada spomenuli u kontekstu da sam umiješan u neki zločin. Vjerujte da sam nakon presude jednako sretan kao da sam odbranio titulu prvaka svijeta. Kroz ovaj proces dokazao sam da sam istinski sportista, jer sam poštovao proces kao i protivnika u ringu. Zbog toga je apsurdno što mi se pokušala staviti etiketa ratnog zločinca", naglašava Peljto.

On je istakao kako ne vjeruje da će se Tužilaštvo žaliti na presudu, jer ne postoji nijedan valjan argument za takvo nešto. Međutim, iako dođe do žalbe Peljto smatra da će to biti proceduralne prirode.

"Optužnica protiv mene može biti najbolji pokazatelj da se ne podižu optužnice protiv šamara koje su Bošnjaci udarili nekome. Ovdje nije bio građanski rat, mi smo bili napadnuti i samo smo se branili. Ali, žalosno je što se ovakvim optužbama pokušava napraviti nekakav balans i predstaviti slika da su svi podjenako krivi", zaključuje Peljto.

Mensur Peljto je bivši svjetski bokserski prvak u cruisser kategoriji u UBF verziji.