BiH
0

Pećanac: Građani ne treba da trpe poskupljenje struje

FENA
Delegat Doma naroda Federalnog parlamenta Nermin Pećanac danas je na vanrednoj sjednici tog doma u Sarajevu, posvećenoj poskupljenju struje u FBiH, predložio stavljanje van snage ove odluke o poskupljenju.

Pećanac zapravo predlaže da građani uopšte ne trpe ovo poskupljenje, dok je ishod jučerašnje takođe vanredne sjednice Predstavničkog doma zahtjev da primjena dijela ove odluke koji se odnosi na poskupljenja struje za domaćinstva bude odgođena, dok Vlada FBiH ne donese program socijalne zaštite najugroženijih slojeva stanovništva.

Predstavnici Elektroprivrede BiH, koji prisustvuju današnjoj vanrednoj sjednici u Parlamentu, kazali su da je do poskupljenja došlo zbog potrebe balansiranja cijena u dosadašnjem odnosu u kojem su neki potrošači plaćali mnogo veći iznos.

Tako je cijena struje za domaćinstva i velepotrošače povećana u prosjeku za oko šest posto, dok je za 4,6 posto smanjena cijena za mala i srednja preduzeća, među kojima ih je značajan broj sa zanatskom i uslužnom djelatnošću.

Jedan od argumenata Federalne regulatorne komisije (FERK), koja je donijela odluku o poskupljenju jeste potreba integriranja bosanskohercegovačkog elektroenergetskog tržišta u evropsko tržište. Zdenko Šimunović, predstavnik FERK-a, poziva se na ugovor zemalja jugoistočne Evrope s Evropskom unijom, čija je supotpisnica i BiH, o stvaranju regionalne elektroenergetske regulatorne zajednice.

Predstavnici FERK-a kazali su danas i da FBiH nema dovoljne količine električne energije.

BiH kao cjelina ima viška električne energije, ali Elektroprivreda Republike Srpske (RS) sav višak izvozi prvenstveno u Srbiju i Crnu Goru, objašnjeno je jučer tokom sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Odluka FERK-a o novim tarifama u FBiH donesena je krajem marta.