BiH
0

Peace Event: Promocija mira, solidarnosti i humanosti u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Peace Event Sarajevo 2014 bit će održan od 6. do 9. juna u Sarajevu u organizaciji Fondacije ''Cure'' iz Sarajeva i Helsinškog parlamenta građana iz Banje Luke.

Peace Event organizira više od 50 organizacija u Evropi, aktivisti i zagovornici za mir iz raznih država Evrope koji imaju cilj zamijeniti svijet ratova i nasilja kulturom mira, nenasilja i pravde.

Manifestaciju organizira međunarodni koordinacijski odbor u saradnji s koordinacijskim odborom iz BiH.

Lokalna koordinatorica na projektu Medina Mujić iz Fondacije ''Cure'' kazala je da događaj u Sarajevu ima iste ciljeva, kao i događaji diljem Evrope - promocija mira, solidarnosti i humanosti.

Glavne teme događaja bit će mir, socijalna pravda, kultura mira i nenasilja, ravnopravnost spolova, žene i mir, pomirenje i suočavanje s prošlošću te militarizam i alternative militarizma, a u aktivnostima će, uglavnom, učestvovati mladi ljudi.

Mujić je kazala i da je novonastala situacija u BiH promijenila tok događaja, ali da će i kroz aktivnosti pomoći ugroženim i unesrećenim u poplavama biti pokazana suština ideje Peace Eventa.

Uvodničar današnje X-Press sesije ''Najava Peace Eventa Sarajevo 2014'', održane u Sarajevu, Goran Bubalo je kazao da će Peace Event imati dva podnaslova jedan je solidarni za mir, koji će biti baziran, prije svega, na solidarnost sa svim ljudima koji su stradali u poplavama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Drugi podnaslov će biti, najavio je, vezan za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata te slanje poruke svijetu da s ovim prostora narednih 100 godina može biti poslana poruka mira i tolerancije.

Centralni dio otvaranja planiran je za 6. juni u 18 sati u sarajevskom BKC-u.