BiH
22

PDP: Dodik i Cvijanović su vrlo nervozni, što je i razumljivo s obzirom na posljednja hapšenja

Piše: M. Travar
Na redovnoj sjednici Predsjedništva PDP-a, u Banjoj Luci, zaključeno je da kada je u pitanju mehanizam koordinacije, po prvi put entitet Republika Srpska i kantoni u Federaciji BiH dobijaju međunarodni pravni subjektivitet.

"Evidentno je jačanje tih struktura, a slabljenje centralizacije BiH, a ono što je takođe bitno kada se pogleda ova odluka jeste da se ne može ništa uraditi bez kolegija koji je najveći politički organ u ovoj odluci o mehanizmu, a direktni član kolegija je predsjednica Vlade RS, Željka Cvijanović, koja je bila upoznata sa svim ovim dešavanjima i zaista nam nije jasno zašto ona u posljednja 24 sata ovako reaguje kada je već sve dogovorila sa gospodinom Zvizdićem", izjavio je potpredsjednik PDP-a, Slaviša Marković.

"Niko iz SNSD-a nije rekao šta je to sporno u mehanizmu koordinacije, ali je evidentno da su Dodik i Cvijanović vrlo nervozni, što je i razumljivo s obzirom na posljednja hapšenja", dodao je Marković.

Smatra da je predsjednik RS-a doživio tri velika poraza u Narodnoj skupštini RS-a. Prvi je donošenje Zakona o posebnim pravima poslanika prvog saziva NSRS koji je potom povukao iz procedure. Drugi poraz je referendum koji je bombastično nagovještavao, a onda zaustavio odluku o istom koju je donijela Narodna skupština. Konačno, treći poraz je Zakon o policiji koji je ponovo vraćen u skupštinsku proceduru i evidentno je da je Milorad Dodik u velikom haosu, zaključilo je Predsjedništvo PDP-a.

Još jedna tema koju je predsjedništvo elaboriralo jeste nastup na lokalnim izborima 2016.godine i tu je zaključeno da PDP nastupi jedinstveno sa Savezom za promjene, u skladu sa sporazumom potpisanim 28.decembra prošle godine. Podršku za svoje kandidate očekuje u 14 opština.