Poslanici na aerodromu
0

Pauza u radu Parlamenta FBiH zbog dočeka Ejupa Ganića

FENA
Foto: Arhiv/AP
Foto: Arhiv/AP
Na zahtjev poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma u Federalnom parlamentu Safet Softić proglasio je jednosatnu pauzu na današnjoj sjednici tog doma u Sarajevu da bi članovi Parlamenta koji to žele mogli na Sarajevskom aerodromu dočekati Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i nekadašnjeg potpredsjednika Federacije kojeg je jučer sud u Londonu oslobodio od optužbi Srbije zbog navodne odgovornosti za zločine u ratnom Sarajevu, 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici.

Softić je uvažio taj prijedlog, upućen uime Kluba, i naglasio da poslanike po povratku na sjednicu očekuje utvrđivanje dnevnog reda nove, 33. redovne sjednice Predstavničkog doma.

Među predloženim tačkama za to zasjedanje je analiza stanja u elektroenergetskom sektoru Federacije, napomenuo je predsjedavajući.

Prethodno je danas okončana 32. redovna sjednica i u njenom toku su poslanici obaviješteni o aktivnostima Federalnog ministarstva za boračka pitanja koje se odnose na reviziju korisnika boračko-invalidske zaštite.

Uime parlamentarnog odbora za boračko-invalidsku zaštitu, Irfan Imamović je kazao novinarima da iz informacije Ministarstva proizilazi da su revizorski timovi odnedavno na terenu iako je Zakon o reviziji usvojen u Parlamentu krajem prošle godine.

Poslanici iz stranaka s hrvatskim predznakom, Slavica Josipović iz Hrvatske demokratske zajednice 1990 i Marinko Čavara iz Hrvatske demokratske zajednice, naveli su da su revizorski timovi nedopustvio jednonacionalni (bošnjački) i da je potrebno veće uključivanje članova hrvatske nacionalnosti, na šta je poslanik Zijat Mušić izjavio da ovu priču ne treba svoditi samo na Bošnjake i Hrvate, odnosno da ne treba zaboraviti da su u odbrambenim jedinicama Armije RBiH bili i Srbi.