BiH
0

Pasivan stav BiH o gradnji mosta kopno - Pelješac

Dnevni avaz
Foto: T-Portal
Foto: T-Portal
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić izjavio je da institucije BiH nemaju jedinstven stav u vezi sa najavama da će Hrvatska 15. oktobra započeti izgradnju mosta kopno - Pelješac.

"U više navrata pokušavao sam da u Vijeću ministara dođemo do usaglašenog stava prema tom pitanju, koje je izazvalo različita politička sporenja u BiH, kao i da organiziram zajednički sastanak Vijeća ministara i Predsjedništva BiH kako ne bismo imali različite stavove prema tako bitnom pitanju, ali, nažalost, nisam uspio“, rekao je Špirić, a prenosi Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, propao je i njegov pokušaj da bude usvojen izvještaj zajedničke ekspertne komisije, jer su neke dijelove tog dokumenta sporili Bošnjaci, a druge Hrvati. "Mislim da se tako pasivnim stavom ne brani interes BiH“, upozorio je Špririć.

Međutim, Predsjedništvo je ranije već zauzelo stav BiH u vezi sa gradnjom mosta, zaključivši da se to pitanje mora riješiti dogovorom između dvije zemlje, pri čemu će biti uvažavana prava BiH i Hrvatske. Đorđe Latinović, savjetnik Nebojše Radmanovića, u izjavi za Dnevni avaz kaže kako član Predsjedništva BiH smatra da se do rješenja treba doći dogovorom.

"Vijeće ministara i resorna ministarstva sada trebaju razraditi i konkretizirati rješavanje ovog pitanja“, kaže Latinović.

Špirić je naveo da je od MVPBiH tražio odgovor na to dokle je Hrvatska došla s izgradnjom mosta kako BiH ne bi bila zatečena, ali ni u tome nije uspio. "Različite koalicije i ljubavi unutar BiH nerijetko rade protiv BiH. Mislim da sam bio i previše jasan“, zaključio je Špirić.