Član Kraljevske regimente
0

Parlamentarka u Škotskoj traži objašnjenje zašto je nasilnik iz BiH u njihovoj vojsci

SRNA
Poslanik u škotskom parlamentu Gemma Doyle zatražila je od Ministarstva odbrane te zemlje da pokrene istragu o tome kako je sadistički nastrojeni Rusmir Rakovac (33), koji je porijeklom iz BiH, primljen u Kraljevsku regimentu Škotske.

Rakovac je primljen ove godine u škotsku Kraljevsku regimentu, uprkos presudi zbog užasnog napada i mučenja beskućnika, prenosi dnevnik Scottish Sun.

"Moguće je da se ljudi promijene, ali mi očekujemo više standarde od naših oružanih snaga. Vojnici se mogu naći u veoma stresnim situacijama koje iziskuju visok nivo odgovornosti i integriteta", rekla je Doyle.

Rakovac je u Škotsku došao sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, kao izbjeglica iz BiH. On je jedno vrijeme radio kao izbacivač. Na svom profilu na društvenoj stranici Facebook koristi ime "Bosanski zmaj".

Pred sudom u Škotskoj Rakovcu i njegovom drugu Stevenu Hamiltonu suđeno je zato što su za stolicu vezali 19-godišnju žrtvu, stavili joj povez oko usta i "ispitivali je zbog nestale kriške hljeba".

Žrtvi su iz vazdušnog pištolja pucali u laktove i koljena, nakon čega su toj osobi oružje prislanjali na glavu i okidali. Nesrećnog mladića gurnuli su pod tuš sa hladnom vodom i pucali mu u prepone.

Hemilton je osuđen na dvije i po godine zatvora, ali je Rakovcu izrečena uvjetna i kazna društveno-korisnog rada, nakon što je policijski zvaničnik izjavio da on ima traume od borbi u BiH. Rakovac je osuđen i zbog dva napada i kršenja javnog reda i mira. Policija ga je prijavljivala tužilaštvu za nasilje u porodici, što je on negirao.

Iz škotskog Ministarstva odbrane saopšteno da je Rakovac odslužio kaznu i da je on kraljevskoj vojsci "sve prijavio i ispravno pratio proceduru".

"Užasava me pomisao da je neko poput njega u vojsci. On može da tvrdi da su presude izrečene davno, ali da li je on vrijedan rizika", zapitala se neimenovana osoba koja lično poznaje Rakovca, piše Scottish Sun .