"Javni i tajni stav"
28

Parlamentarci žestoko kritikovali Delegaciju EU: Javno osuđuju zakon, a onda nam kažu glasajte

F. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Prijedlog Zakona o slobodi pristupa informacijama izazvao je oštru raspravu u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i kritike upućene ka Delegaciji Evropske unije zbog navodno različitih javnih i "tajnih" uputa o podršci zakonu koje su dobili.
Naime, prema tvrdnjama dijela civilnog društva, ali i zvaničnom stavu Evropske unije u prijedlogu Zakona nalaze se tačke koje nisu u skladu sa evropskim propisima.

Najveći problem je izazvala tačka koja se tiče toga da je žalbeni organ Žalbeno vijeće Vijeća ministara koje bi trebalo da postupa postupa po žalbama ukoliko institucije odbiju pristup ili onemoguće pristup informacijama. Zastupnik SDA Šerif Špago je predložio amandman koji bi riješio ovaj problem.

Ipak, Saša Magazinović je kazao kako su iz Delegacije EU dobili kontradiktorne poruke.

Naime, dok je zvanični stav u pismu da se Zakon treba usvojiti skupa sa amandmanom, nezvanično su poslanici dobijali poruke da usvoje Zakon i ako amandman ne bude prihvaćen.

Magazinović je zbog ovoga uputio oštru kritiku Delegaciji Evropske unije, a u tome su mu se pridružili i drugi poslanici i pozicije i opozicije.

"Kolega Špago je u pravu kada kaže da smo dobili dopis iz Delegacije EU kojim se traži korekcija zakona u jednom članu i oni su te amandmane pripremili i išli od zastupnika do zastupnika da vide ko će predložiti amandmane. Na kraju je kolega Špago predložio amandmane, a to nisu njegovi amandmani nego amandmani Delegacije Evropske unije. Tačno je i da je u pismu koje nam je upućeno stoji da kako bi zakon bio u skladu sa pravnom stečevinom EU i relevantnim međunarodnim standardima kako bi se napravio konkretan iskorak na evropskom putu treba razmotiri i usvojiti ovaj prijedlog", kazao je Magazinović.

Zatim je dodao da ono što se nije moglo pročitati u javnosti je da isti oni koji kažu da ovo nije trenutno u skladu sa pravnom stečevinom i međunarodnim standardima zovu iz Delegacije EU da usvoje zakon i bez ovog amandmana.

"Ono što je u javnosti je prisutno ovo pismo, a ono što u javnosti nije prisutno je da ti isiti koji su poslali pismo kažu usvojite zakon, o čemu postoji i trag. U javnosti se osuđuje Zakon Vijeća ministara, a onda mimo javnosti kažu glasajte za taj zakon. Kada mi glasamo za taj Zakon, onda će reći usvojili ste zakon mimo EU standarda. Nećemo se tako igrati. Sljedeći put ćemo kada se desi ovakva situacija, javno to reći. Ovo nije prvi put da se u javnosti nešto osporava, šalju saopćenja, a da se nama sugeriše drugačije", oštro je poručio Magazinović.

Naveo je da na pitanje novinara kako će glasati za zakon za koji nevladin sektor i Delegacija EU kažu da nije dobar, ja sam rekao kako oni koji utvrđuju standard kažu, a to je EU.

"Imamo problem što imaju dva mišljenja. Mišljenje za javnost je da treba amandman,a bez javnosti je usvojite ovo, ovo je u redu. Šta sad glasamo protiv ovog zakona rukovođeni pismom koje kaže da treba promijeniti zakon, hoćemo li dobit pohvale da smo oborilI neevropski zakon, naravno da nećemo, a ako ga usvojimo hoće li se oni oglasiti i reći da ovo nije dobro. Hoće. Nemojte nas tjerati da pokazujemo u javnosti način na koji se komunicira. Dakle, da zaključim u pismu stoji da bez amandmana koje je gospodin Špago predložio ovaj zakon je upitan. U privatnoj komunikaciji stoji usvojite ovo je u skladu sa kriterijima i tretirati ćemo da je zakon u redu", rekao je Magazinović.

Poručio je da ne želi biti žirant ničije priče pa ni delegacije EU i da svaki put kada bude u situaciji da usvajaju nešto što nije u redu će javno izaći i komunicirati.

Sead Kešo iz SDA rekao je da cijeni iskrenost Magazinovića i da je frapantno saznanje do kojeg se došlo da postoje dva različita mišljenja jedno jasno i potpisano i drugo koje je došlo do pojedinih zastupnika. Krešo je upitao znači li to da EU pokazuje i dva lica.

Branislav Borenović iz PDP-a je dodao da je šokiran riječima Magazinovića i da očigledno postoje zvanična i nezvanična komunikacija.

"Pitanje je šta je validnije ono što je došlo kao zvanični stav i prijedlog Delegacije EU koji je usklađen sa evropskim standardima ili ono što se daje nezvaničnom komunikacijom. To urušava proces donošenja važnih zakona. Postavljam pitanje usvajamo li mi zakon zbog naziva ili sadržaja. Dajte da znamo stav je li ovaj zakon usklađen sa pravnom stečevinom ili ne odgovara", upitao je Borenović.

Sanja Vulić iz SNSD-a je rekla da se slaže sa Magazinovićem da se ne smije niko poigravati sa Parlamentom i da se ne smije dozvoliti da bilo ko ponižava poslanike imajući u vidu da odgovaraju građanima, a ne Sattleru i bilo kome drugom.

"Mi jesmo opredjeljeni za ispunjavanje prioriteta na putu ka EU, ali to ne znači da će neko svoju pamet nametati i da će određivati kako ćemo zakone kreirati. Niko ne spori da se trebaju uskladiti sa evropskim direktivama, ali ne onako kao to misli gospodin Sattler. Radi javnosti, i ovog što je kolega Borenović rekao, želim reći da je klub poslanika SNSD-a zvanično na mail dobio pismo gospodina Sattlera i mi smo i tada rekli da Sattler nije taj koji će nama kreirati pamet, niti smo mi materijal koji se da obrađivati po njegovim interesima i standardima", kazala je Vulić.

Rekla je da su opredijeljeni za dogovor, ali da je takav vid komunikacije ponižavanje i da se postavlja pitanje postoji li svrha postojanja i zašto ih građani biraju ako će iz EU "mlatarati i govoriti šta da radimo. Za sugestiju hvala, ali za ponižavanje ne".

Magazinović je dodao da je prihvatljiv amandman i zakon sa amandmanom, pa i zakon bez amandmana ali ako to tako kaže Delegacija EU i da je zadnje što imaju na papiru da to nije evropski zakon, a poslije komunikaciju da jeste.