BiH
0

Parlamentarci traže da se poduzmu mjere zbog stanja u obrazovanju u SBK-u

FENA
Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH razmatrao je na današnjoj sjednici stanje u oblasti obrazovanja u Federaciji BiH s posebnim osvrtom na situaciju u Srednjobosanskom kantonu (SBK) gdje egzistiraju dvije škole pod jednim krovom.

U saopćenju sa sjednice, kojom je predsjedavao dr. Rusmir Mesihović, navodi se da su članovi Odbora najoštrije osudili izjavu ministrice obrazovanja Srednjobosanskog kantona da je "sistem dviju škola pod jednim krovom dobar, jer se njime ne miješaju kruške i jabuke", te djeca bošnjačke i hrvatske nacionalnosti ne mogu ići skupa u jednu školu.

Članovi Odbora su kao zastupnici, građani i roditelji, protiv odvajanja djece po bilo kojoj osnovi, a ova izjava grubo krši suživot svih naroda i građana koji žive u BiH.

Odbor za obrazovanje, nauku , kulturu i sport Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zatražiti će od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke da u okviru svoje nadležnosti stekne uvid u stanje obrazovanja u tom kantonu, te o eventualnim poduzetim mjerama informiše Predstavnički dom Parlamenta Federacije i Odbor za obrazovanje, nauku, kulturu i sport.