Razmatranje palestinskog zahtjeva
0

Parlamentarci iz BiH na zasjedanju u Strasbourgu

SRNA
Delegacija parlamenta BiH učestvovaće od danas do 7. oktobra u Strasbourgu na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope tokom kojeg će biti razmatran zahtjev Palestinskog nacionalnog vijeća za statusom partnera za demokratiju.

Delegaciju Parlametnarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope čine Milica Marković, Borjana Krišto, Saša Magazinović, Mladen Bosić, Ismeta Dervoz, Nermina Kapetanović, Boško Tomić i Krunoslav Vrdoljak.

Bosić smatra da će na jesenjem zasjedanju biti ponovo povećan pritisak na delegaciju BiH u vezi sa obavezom izvršenja presude suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić - Finci".

On je podsjetio da su parlamentarci iz BiH prošli put uspjeli pred monitoring komisijom u Strasbourgu da objasne svu složenost tog pitanja.

"Ovaj put ćemo ih obavjestiti da, nažalost, Vijeće  ministara nije formirano, ali da je formirana parlamentarna komisija koja ima zadatak da do kraja novembra da prijedlog u vezi sudske presude u predmetu 'Sejdić-Finci', koji bi bilo moguće usvojiti do kraja godine'', istakao je Bosić.

Marković izjavila je Srni da se na sjednici Monitornig komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope mogu očekivati određene rasprave, intervencije i komentari u vezi sa izvršenjem odluke Suda u Strasbourgu u predmetu "Sejdić-Finci".

Što se tiče jesenjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Markovićeva je rekla da će konačan dnevni red biti poznat tek sutra popodne, a prema preliminarnom dnevnom redu za sada nije predviđena nijedna tačka u vezi sa BiH.
Na početku jesenjeg zasjedanja bit će izabran potpredsjednik Skupštine i izvršene izmjene u članstvima komiteta, nakon čega će se učesnicima obratiti ministar inostranih poslova Ukrajine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Konstantin Griščenko.

 Tokom zasjedanja biće razmatrane teme "Državni suverenitet i državnost u savremenom međunarodnom pravu", "Zloupotreba državne tajne i nacionalne sigurnosti - prepreka za parlamentarnu i sudsku kontrolu slučajeva kršenja ljudskih prava".

 Bit će riječi i o temi "Siva ekonomija - prijetnja za demokratiju, razvoj i vladavinu prava", te "Ljudska prava i borba protiv terorizma". 

Tokom zasjedanja predviđena su obraćanja predsjednika palestinske uprave Mahmuda Abasa, predsjednika Palestinskog nacionalnog vijeća Salima Zanuna, generalnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Angela Gurijea, specijalnog izvjestioca UN Najata Mjide.