Mrakovica
0

Parlamentarci dogovorili intenzivniju buduću saradnju

FENA
Predstavnici rukovodstava triju parlamenata u BiH zaključili su danas, na prvom sastanku održanom na Mrakovici kod Prijedora, da su nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju pred BiH novi zadaci na državnom i entitetskim nivoima koje neće biti moguće ispuniti bez dobre koordinacije parlamenata u našoj zemlji.

Saradnja i koordinacija bh. parlamenata je stoga neophodna, istakli su učesnici ovog sastanka koji je inicirao Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine, a prisustvovali su mu iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dva člana predsjedništva Predstavničkog doma Niko Lozančić i Milorad Živković, a iz Parlamenta Federacije BiH predsjedavajući Predstavničkog doma Safet Softić, te dvoje dopredsjedavajućih tog tijela Marinko Čavara i Vesna Saradžić.

Na ovom, po prvi put od potisivanja Dejtonskog sporazuma, organiziranom zajedničkom sastanku rukovodstva parlamenata naše zemlje, dogovorena je buduća zajednička saradnja triju parlamenata u evropskim integracionim procesima, te razmatrani uvjeti koji stoje pred BiH za pristupanje EU.

Predstavnici parlamenata istakli su potrebu učešća u budućim razgovorima o Ustavnim promjenama, čija se aktuelizacija očekuje početkom jeseni, a nakon lokalnih izbora u BiH.