BiH
0

Parlament FBiH traži od Vlade informaciju o strategiji za reformu penzionog sistema

FENA
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zadužio je Federalnu vladu da dostavi Parlamentu informaciju koja će govoriti o tome u kojoj je fazi izrada Vladinog najavljenog prijedloga strategije za reformu penzionog sistema u Federaciji, kao i kolika su ukupna izdvajanja iz budžeta za socijalni sektor.

Nakon što Vlada dostavi ove podatke, o statusu penzionera u FBiH i potrebnim mjerama u toj oblasti ponovno će biti otvorena rasprava u Parlamentu, dogovoreno je.

Ovim zaključkom koji je predložila poslanica Stranke za BiH Mersija Krzić tokom današnjeg nastavka četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu, okončana je tačka dnevnog reda definirana decidno kao rasprava o nesnošljivom materijalnom i socijalnom položaju penzionera u FBiH i odnosu Federalne vlade prema ovom problemu.

Tu raspravu inicirao je poslanički Klub Socijaldemokratske partije, ali zaključci predloženi na kraju rasprave od tog Kluba nisu odobreni većinom glasova, nasuprot zaključcima koje je predložila Krzić.

SDP-e je, naime, između ostalog predlagao da ova tačka dnevnog reda bude okončana zaključcima da u FBiH treba stvoriti zakonske okvire za usklađivanje rasta penzija s rastom plaća te da treba donijeti poseban program zaštite penzionera koji su u grupi ekstremno siromašnih građana u FBiH.

Od 236.607 siromašnih penzionera u FBiH, prema riječima poslanika SDP-a Sabrije Pojskića, 192.116 je ekstremno siromašno. Prema pokazateljima iz decembra prošle godine, u FBiH je bilo ukupno 314.423 penzionera, kazao je Pojskić.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma iscrpna rasprava vođena je i povodom informacije o stanju u zdravstvu Federacije. Resorni federalni ministar Safet Omerović zaključio je da i ove poslaničke diskusije pokazuju potrebu za hitnim reformama u ovoj oblasti. Najavio je Vladine aktivnosti u tom smislu s krajnjim ciljem da, kako je obrazložio, Federacija ima kvalitetnije i bolje organizirano zdravstvo te bolji kvalitet zdravstvenih usluga pacijentima naročito nakon što je nedavni štrajk ljekara okončan usvajanjem potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora kojim su izjednačena prava zdravstvenih radnika u FBiH.

Poslanici Predstavničkog doma danas su odobrili i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama federalnog zakona o radu. Ovim tekstom najavljuju se jače sankcije za poslodavce koji neprijavljeno zapošljavaju radnike.

Federalni premijer Nedžad Branković kazao je da izmjene zakona iz ove oblasti predstavljaju također opredijeljenost Vlade za reformama.

Podaci iz nekoliko zavoda o broju zaposlenih u FBiH su različiti i kreću se od 397.000 do 460.000, što govori da nešto ne funkcionira, kazao je on, dodajući da su izmjene ovog zakona samo kap u moru problema o kojima će se govoriti.

Danas su odobreni i izvještaji o prošlogodišnjem poslovanju Federalnog pravobranilaštva te Federalnog fonda solidarnosti.

Predsjedavajući Predstavničkog Doma Safet Softić, zatvarajući zasjedanje u poslijepodnevnim satima, najavio je petu redovnu ovog Doma za kraj septembra i već za naredni petak vanrednu sjednicu o izmjenama i dopunama teksta federalnog budžeta.