BiH
0

Parlament FBiH: Kazniti počinioce i organizatore nereda

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Članovi oba doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ pozvali su da se istraje na otkrivanju počinilaca i organizatora počinjenih krivičnih djela tokom nedavnih demonstracija.

Od tužilaštava u FBiH i BiH zahtijeva se prioritetno procesuiranje svih predmeta koji se odnose na kriminalne privatizacije, te privredni kriminal i korupciju, navodi se u zaključcima koje je danas Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio na vanrednoj sjednici posvećenoj bezbjednosnoj situaciji u entitetu, a ranije podržao i Predstavnički dom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH treba da sačini analizu funkcionisanja policijskih struktura i utvrdi odgovornost rukovodilaca zbog propusta u provođenju zakona tokom nedavnih protesta u Federaciji BiH, jedan je od šest zaključaka koji je usvojio Dom naroda federalnog Parlamenta.

MUP FBiH zadužen je da predloži efikasan mehanizam koji će jasno definisati nadležnosti i odgovornosti, navodi se u šest zaključcima koje je danas Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio na vanrednoj sjednici posvećnoj bezbjednosnoj situaciji u entitetu, a ranije podržao i Predstavnički dom.

Obezbjeđivanje ustavnog prava na mirne proteste, ali i funkcioniranje svih institucija i javnih službi, uključujući neometano odvijanje saobraćaja, drugi je zaključak koji su izglasala oba doma Parlamenta FBiH.

Delegati i poslanici Parlamenta FBiH su se obavezali da će u narednom periodu prioritetno raditi na zakonskoj regulativi u oblasti primanja i naknada u ukupnom javnom sektoru.

Protesti koji su u FBiH počeli u Tuzli 5. februara prerasli su u nerede u kojim su paljene zgrade kantonalnih vlada i drugih institucija. Tokom protesta u Sarajevu 7. februara došlo je do nereda u kojim je, između ostalih, zapaljena i zgrada Predsjedništva BiH u kojoj je smješten i Arhiv BiH.