BiH
17

Parlament FBiH: HDZ BiH ostao bez jednog mandata u korist SDP-a

Anadolija
Koalicija HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević ostala je bez jednog mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, koji je dodijeljen Socijaldemokratskoj partiji (SDP) kako bi se zadovoljila ustavna kategorija o minimalnoj zastupljenosti predstavnika srpskog naroda u tom zakonodavnom tijelu.

U skladu s tim, Koalicija  HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević imat će u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH 12 umjesto 13 zastupnika, a SDP 12 umjesto 11 zastupnika.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je izmjene odluke o utvrđivanju i objavljivanju rezultata općih izbora u Bosni i Hercegovini kojom je izvršena preraspodjela mandata s ciljem zadovoljenja obavezne minimalne zastupljenosti predstavnika svih konstitutivnih naroda. 

Donesene su čak četiri pojedinačne odluke o preraspodjeli mandata što pokazuje da na općim izborima za Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta FBiH nije izabran niti jedan predstavnik srpskog naroda među zastupnicima. 

Tako će umjesto Zdenke Džambas, Hrvatica iz Koalicije HDZ BiH, HSS, HKDU, HSP dr. Ante Starčević, mandat biti dodijeljen Miri Ljubijankić (SDP). Mandat koji je trebao dobiti Jasenko Selimović iz SDP-a, iz reda ostalih, dodijeljen je Miri Grgić, Srpkinji također iz SDP-a.

Do promjene je došlo i u Demokratskoj fronti DF. Tako je mandat koji je trebao dobiti Stanko Vasić (ostali) radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti dodijeljen kandidatu iz iste stranke Saši Mitroviću, Srbinu.

Mandat koji je trebala dobiti Jasna Duraković - Hadžiomerović, Bošnjakinja iz Saveza za bolju budućnost (SBB), radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti srpskog naroda dodijeljen je Vesni Švancer, Srpkinji također iz SBB-a. 

Do preraspodjele je došlo i u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpska radi zadovoljenja nacionalne zastupljenosti predstavnika hrvatskog naroda. Na izborima su izabrana ukupno tri predstavnika među zastupnike, tako da je jedan nedostajući popunjen preraspodjelom. 

Time je mandat koji je trebao dobiti kandidat Koalicije SDS-PUP-SRS Lazar Mirkić, Srbin, dodijeljen Slađani Nikolić, Hrvatici.