BiH
6

Parlament FBiH: Građanima koji su tokom poplava ostali bez doma bit će ustupljeno zemljište

FENA
Po isteku pauze tražene iz delegatskog kluba Hrvata, Dom naroda Federalnog parlamenta utvrdio je dnevni red druge današnje vanredne sjednice u Sarajevu te se suglasio da osim predviđenih tačaka, razmotri i zakon, predložen iz Federalne vlade, o finansijskoj podršci područjima FBiH zahvaćenim u maju katastrofalnim poplavama.

Najavljeni dnevni red je dopunjen još jednim prijedlogom - o zaduženju Federacije BiH kod Svjetske banke za realizaciju projekta hitnog oporavka poplavljenih područja.

Na današnjoj prethodnoj sjednici, također vanrednoj, delegati su usvojili dva zakona - o osnivanju fonda za pomoć postradalim krajevima te o ustupanju građevinskog zemljišta ljudima što su u teškoj prirodnoj majskoj nesreći ostali bez krova nad glavom i poslovnih objekata.

Delegati su se suglasili da se na novom zasjedanju izjasne i o federalnom zakonu o inspekcijama, jednom iz seta antikoruptivnih zakonskih propisa predloženih također iz Federalne vlade, kao i o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

Predložene su i odluke o prihvatanju dodatnog zaduženja FBiH po 4. stand-by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom (IMF) te po Ugovoru o zajmu i Projektu između Kreditanstalt fur wiederaufbau (kfw) Frankfurt na Majni, BiH, FBiH i općina Tuzla i Zenica za realizaciju Projekta vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda u BiH.

Odluka o zajedničkoj službi Parlamenta FBiH (predlagač Zakonodavno-pravna komisija Predstavničkog doma) povučena je iz predloženog dnevnog reda na zahtjev delegatskog kluba Bošnjaka.