Stav poslanika iz RS-a
0

Parlament BiH nema nadležnosti za entitetske javne emitere

SRNA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o inicijativi člana Komisije za saobraćaj i komunikacije ovog doma Bože Ljubića da parlament BiH u narednom periodu otvori raspravu o stanju javnih emitera BiH, prije svega u kontekstu njihove profesionalnosti i političke nezavisnosti.

Poslanici iz Republike Srpske istakli su tokom rasprave da parlament BiH nema nadležnosti da raspravlja i donosi odluke koje se odnose na entitetske javne emitere, navodeći da je za njih prihvatljiva isključivo rasprava o situaciji u BHRT-u.

Predlagač inicijative Božo Ljubić smatra da bi rasprava o ovim pitanjima bila u interesu BiH i profesije, jer je način na koji mediji sada rade, kako kaže, krajnje destabilišući.

"Izvještaj o radu Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ i Federalne televizije podliježe nadležnosti Narodne skupštine Srpske i federalnog Parlamenta i nema potrebe da se Predstavnički dom izjašnjava o toj temi. Nikakve zakonske obaveze RTRS nema da dostavlja izvještaje Parlamentarnoj skupštini BiH", rekla je poslanik SNSD-a Dušanka Majkić koja je predložila da se inicijativa povuče jer će dovesti samo do novih nesporazuma u BiH.

Poslanik SDS-a Mladen Bosić otvorio je pitanje opravdanosti pretplate javnim servisima, dok je Milica Marković iz SNSD-a istakla da potpuno podržava jučerašnje saopštenje menadžmenta RTRS-a u vezi sa ovom inicijativom, navodeći da se ne slaže sa prijedlogom da se u parlamentu BiH vodi rasprava o stanju u RTRS-u jer je ovaj javni servis definisan zakonom Republike Srpske, gdje mu je i osnivač.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Petar Kunić upozorio je da se ovom inicijativom djelimično ulazi u entitetsku nadležnost, navodeći da će je podržati samo ako bude modifikovana, te zajedno sa poslanikom SDS-a Borislavom Bojićem odbacio optužbe menadžmenta RTRS-a da učestvuju u nezakonitom prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na BiH u ovoj oblasti.

Savez za bolju budućnost BiH podržao je Ljubićevu inicijativu, navodeći da treba raspravljati o tome zašto javni RTV sistem u BiH ne funkcioniše.
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma parlamenta BiH ocijenila je na sjednici od 12. marta da je situacija u javnim emiterima u BiH zabrinjavajuća i podržala inicijativu da i parlament raspravlja o tom pitanju. 

Rukovodstvo Radio-televizije Republike Srpske odbacilo je juče inicijativu da se o radu Javnog emitera Srpske raspravlja u parlamentu BiH. U saopštenju, koje je potpisao generalni direktor ove medijske kuće Dragan Davidović, navedeno je da se ta inicijativa prevashodno odnosi na raspravu o uređivačkoj politici javnih emitera, pa i RTRS-a, što je sa stanovišta slobode medija nedopustivo. 

"Stavove predsjednika Komisije za saobraćaj i komunikacije Petra Kunića iz DNS-a i člana Komsije Borislava Bojića iz SDS-a, koji su podržali ovu inicijativu, smatramo podrškom urušavanju statusa Javnog medijskog servisa Republike Srpske i pokušajem nezakonitog prenošenja nadležnosti u oblasti javnog emitovanja sa Republike Srpske na BiH", navodi se u saopštenju RTRS-a.