Općina Novi Grad Sarajevo
0

Park šuma Mojmilo bogatiji za dječije igralište: Novo mjesto za igru i druženje

S. Š.
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Najmlađi stanovnici općine Novi Grad Sarajevo dobili su još jedno lijepo mjesto za igru i duženje, u Parku šuma Mojmilo, kod Eko-kuće, u prekrasnoj oazi mira i zelenila danas je otvoreno dječije igralište, gdje će najmlađi, ali i njihovi roditelji, dede i nane moći provoditi svoje slobodno vrijeme.

Svečanom otvaranju su prisustvovali mališani dječijeg vrtića "Maarif" sa odgajateljicama, kao i predstavnici Općine i Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo, članovi savjeta MZ "Švrakino Selo II i III" i građani.

Općinski načelnik Semir Efendić podsjetio je, u izjavi za novinare, da je Park šuma Mojmilo projekt Općine Novi Grad započet prije više od 15 godina te da osim što je otkupljena zemlja i zasađen veliki broj sadnica u to vrijeme, do sada se nije puno napravilo, izgrađena je Eko-kuća, ali uslovi za prilazak i boravak u Parku nisu bili upotpunjeni.

"Prošle godine je izgrađena pješačka staza od podnožja skoro do vrha Brda Mojmilo, gdje je i objekt Eko-kuća. U ovoj godini planirane su značajne investicije, kroz jedan dio Parka radi se ucjevljenje potoka, prilazna saobraćajnica u ulici Višegradska i parking, kojim će se omogućiti da se Parku prilazi sa donje strane, a planirano je da se dužinom cijele ulice Višegradska sve do spoja sa ulicom Safeta Hadžića naredne godine izgradi pješačka staza sa trotoarom. Danas smo otvorili igralište u gornjem dijelu Parka, a prije toga izgrađeno je sportsko igralište pored objekta Eko-kuća, a u planu je izgradnja još jednog dječijeg igrališta, u podnožju", kazao je načelnik Efendić.

Efendić je najavio za narednu godinu, ugostiteljske sadržaje u okviru Eko-kuće Parka šume na Mojmilu, kako bi se građani mogli osvježiti i provesti slobodno vrijeme u ovom Parku. U planu je i izgradnja više odmorišta uz pješačku stazu koja prolazi kroz Park.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo Mirza Selimbegović  istakao je želju da se obezbijede što bolji sadržaji za naše najmlađe stanovnike.

"Intencija je da na neki način u svakoj mjesnoj zajednici imamo barem jedno igralište sa savremenijim mobilijarom i drugim sadržajima. Prošle godine smo prilikom donošenja budžeta povećali tu stavku i nastojat ćemo da u svakom narednom budžetu osiguramo dio sredstava za te aktivnosti. Vjerujem da ćemo ovaj Park šuma Mojmilo u narednom periodu obogatiti novim sadržajima, tako da bude interesantan i stanovnicima drugih dijelova općine i grada da ga posjećuju", izjavio je predsjedavajući Selimbegović.

Park šuma Mojmilo jedan je od sadržaja kojim upravlja i održava ga JP "Lokom".

Ukupna površina Parka je oko deset hektara, zemljišta u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo. Planirano je da, u budućnosti djeluje po principu Centra "Safet Zajko", odnosno bit će uvedeno radno vrijeme, kao i služba obezbjeđenja, kako bi se Park čuvao od devastacije.

Realizacijom ovog projekta stanovnici Novog Grada dobit će još jedan veliki park poput Centra "Safet Zajko" koji je blizu Alipašinom Polju i Dobrinji, a sa druge strane općine, u narednom periodu razvijat će se i lokalitet Memorijalnog kompleksa na brdu Žuč, gdje je Općina već izgradila Dom oslobodilaca i strelište, tako da u svim dijelovima općine, građani imaju zelene rekreativne zone za boravak i ugodniji i ljepši život svih generacija.