Komentari (46)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
SA-X povremeno ima jako dobre poteze. Ovo je jedan od njih i svaka čast. Ovo je gradski portal, našeg grada Sarajeva i treba da tretira ovakve stvari i sve druge koji predstavljaju pokušaje da naš grad počne da liči na mjesta odakle dolaze seljačine. Seljak u gradu nije geografska odrednica. To je stanje uma.
ma nemojte tako,u seljaka je njiva i na njivu se more traktor parkirati a sad u čaršiji je park-njiva,nažalost nema više gospode već samo urbane sredine sa ruralnim neodgojenim naprascima
Hvala sa-x na objavljenom članku. Jutros zeleni šetaju po parku, siva jetta parkirana na samom početku staze umjesto pred restoranom kao sto je do sada bio slučaj. Samo još da potraje... i bilo bi nade da se park oporavi.
sta ti imas pojasnjavati nekome ko misli da je svijet, a zajedno sa njim i Sarajevo, nastao onoga dana kada su njegovi konacno skinuli opanke i sljegli u Sarajevo. Sto neko gore rece takvi misle da je Sarajevo nastalo 1945.
svasta i @svasta ja se izvinjavam ako sam povrijedio vaš sarajevski duh objašnjavajući pojam Hastahane. Ne razumijem poentu postavljenog linka, je li on treba da nam kaže kako je Hastahana bila na nekom drugim mjestu ili...? Dalje, rečeno je šta znači Hastahana a ne da su je turci napravili. Paralela je povučena jer su pojedinici prizivali Teheran, a riječ je Turska a ne farsi. Dalje, moj pokojni otac koji je do smrti zivio 192 (moja) koraka (ako se ne računaju stepenice do 4-tog sprata) do parka i koji tu stanuje od prije 2. svjetskog rata, to je mjesto uvijek zvao Hasahanom, čak i u no vrijeme kad sam ja išao u Romaniju da se družim sa vojnicima, što implicira da se taj dio u staro vrijeme baš tako zvao. Trece, nema treće... mislim, ima, ali meni više mrsko kuckati...
Tj. Hastahana je u originalu bila preko puta Alipašine vojarne. Ovo nema veze s originalnom sarajevskom Hastahanom i izmišljaju imena ne bi li bili veći Katolici od Pape. A i ovo je ništa kada vidim da se na Alfakovcu na mezarju parkiraju. Treba kupiti 1000 paukova. Zaradili bi sebi garant za plate!
Najjaci su mi ovi koji zale za \"starim Sarajevom\" i koji se zgrazaju zbog promjena naziva. Halo papci i vi ciji su roditelji dosli ovamo u opancima: ovaj grad nije nastao onog dana kada su se vasi roditelji (ili najdalje njihovi roditelji) odlucili trbuhom za kruhom dopuzati sa blizih i daljnih sela kako bi se domogli asfalta. Dragi moji iskompleksirani papci koji se krijete iza sarajevskog duha stideci se svog porijekla, imam jednu informaciju za vas: Sarajevo nije nastalo 1945. Iznenadjenje, zar ne? Dakle Hastahana je i prije bila Hastahana, Oprkanj je i prije bio Oprkanj. Naravno, takve stvari niti vi niti vasi roditelji ne mogu znati. Nemojte nas vise vi braniti molim vas..
Sarajevo grade, sta ti papci rade...
Eto, uvijek se nadje neko da preokrene temu, hastahana, romanija... Bez obzira kako se zvao, ko ga je napravio i ko su prijeratni a ko posleratni stanovnici, ko su papci a ko sarajlije-nema razloga za vrijedjanje jer je problem tu. Park se uništava zvao se taj park Hastahana a zove se ili Romanija (u žargonu). Vlasnici automobila unistavaju ono malo jada od trave što nam je ostalo jer im je mrsko prošetati 40-tak metara koliko je udaljen parking a kroz koji moraju proći da bi došli pred restoran Pivnica Sarajevo. Usput budi rečeno, postoji rampa na ulazu u taj isti parking kojim upravlja Udruzenje Zelene Beretke. U većini slučaja su korisnici vozila \"kockaste\" glave, a sad neću da držim čas (h)istorije ko i kako i na koji način definiše i tumači taj temin, jesu li došlje, prijeratne sarajlije, sarajlice... Nadam se da se nije našao ko uvrijeđenim.
Nije tragedija ako su se selajci naselili u Sarajevu, al\' je strašno što osnovnog obrazovanja nemaju, a tamo oni našli za shodno da komentarišu naziv Hastahane... Eto, mi Sarajlije duboko se izvinjavamo, al\' na mjestu tog parka bila je bolnica koja se tako zvala - Hastahana. Nakon toga, izgradio se kompleks bolničkih objekata preko ulice, a ovaj prvobitni nekad poslije nazvan Romanija. Čas hitorije završen, otpušetni ste levati!!
Od kad je jna iselila, zove se HAstahana, u narodu (predratnim stanovnicima ovog dijela grada) se zove Romanija, jer je tu bila vojna ustanova pod tim nazivom.
Ovi iz komunalnog se fakat prave ludi. Park je u samom centru grada i nije teško uočiti parkirane automobile, maknute žardinjere, kaljuže koje su se stvorile odmah pored dječijih klackalica i ljuljaški... Krajnje je vrijeme da pojedinci počnu korektno obavljati posao za koji su itekako dobro plaćeni.
et ti sarajevske kulture he he
Molim ljude sa sarajevo-x da potaknu inicijativu da prostor ispred Zemaljskog muzeja ne bude više parking ... Radi se o jednoj od najljepših građevina u gradu :)
To vam je gospodo, naziv za bolnicu na turskom jeziku (što nema veze sa Teheranom jer Iranci pričaju farsi jezikom)... Tu je nekad bio dio bolnice koji je ubio u sklopu tadašnje vojne bolnice. Kasnije je taj dio bolnice ukinut i otvoren je vojni diskont zvani Romanija. NAkon ratnih dejstava, zgrada je porušena i napravljena je kombinacija parkinga i parka. Tu je predvidjen i mali poligon za skejtere. Parkingom upravljaju Zelene Beretke i parking je predvidjen za osoblje Opće bolnice a na ostatku mjesta, ZB naplaćuju parking. Jedno vrijeme je čitavo dječije igralište bilo pretvoreno u parking pa je na nečiju intervenciju ta praksa ukinuta. Medjutim, gazda i njegovi jarani imaju prolaz skroz na dio na koji nije predvidjen parking jer su tu postojale zardinjere kojih vise nema. A da ZB to zele, mogu samo reci gostima da ne mogu vozilima ici na taj dio i problem riješen... ali... niko nece da se zamjera!
Tacno je, siva dzeta dodje ali on kad dolazi vozi po asfaltu, sto jeste-jeste. NA dzeti pise dostava. Auti se ne parkiraju na travi, vec voze preko trave. Parkira se 5-6 automobila (gazdini jarani) na taj asvaltni dio koji je u polukrugu oko zelene površine u popodnevnim i nocnim satima i kad zavrse posao, teško im je pomjerati ove sto su ih blokirali, ili im je mrsko voziti u rikverc, pa haaaaaaaaaj preko trave.
Kruzim i ja po M. Dvoru, bolnica, policija, unitic, sluzbeni list i da ne nabrajam dalje... lutrija parkirati. POENTA u parku jeste ta da tu postoji parking, ali je tesko prošetati 40 metara. Lakše je svoju četvoronožnog ljubimca parkirati tik pred kafanom.