Vize
0

Pariz će od BiH i Albanije tražiti "sigurnosne garancije"

FENA
Pierre Lellouche
Pierre Lellouche
Francuska će od Bosne i Hercegovine i Albanije zatražiti "sigurnosne garancije" u perspektivi ukidanja viza za njihove državljane koji će putovati u šengenskom prostoru, izjavio je u srijedu državni tajnik za evropske poslove Pierre Lellouche.

"Tražit ćemo sigurnosne garancije od ove dvije zemlje", kazao je on tokom saslušanja pred Komisijom za vanjske poslove Narodne skupštine, prenio je AFP.

"Vize su stvar sigurnosti, a ne samo vrsta diplomatskog poklona koji se nudi na putu" Evropske unije i njihovo ukidanje "treba da prate vrlo ozbiljne garancije", insistirao je Lellouche ne precizirajući o kakvim se garancijama radi.

Početkom septembra bosanskohercegovački parlament je produžio mandat direktoru centralne agencije za borbu protiv korupcije, ispunivši tako "posljednji" uvjet EU-a za ukidanje viza bh. državljanima koji odlaze u šengenski prostor.

Evropska unija je u decembru 2009. godine ukinula obavezu traženja viza za srbijanske, crnogorske i makedonske državljane u šengenskoj zoni. Bruxelles je tada zatražio od BiH i Albanije da dokažu odlučnost, naročito u borbi protiv korupcije i organiziranog zločina.