BiH
17

Paradoksi: HDZ BiH u Vladi Federacije dobio ministarstvo za čije se ukidanje zalagao

Piše: N.N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema dogovorenoj raspodjeli ministarstava u Vladi Federacije BiH između koalicionih partnera SDA, HDZ-a BiH i DF-a, Federalno ministarstvo kulture i sporta pripast će HDZ-u BiH.

Upravo se HDZ najustrajnije zalagao za ukidanje Ministarstva kulture i sporta FBiH te Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH.

Na osnovu apelacije predsjednice Federacije BiH Borjane Krišto, Ustavni sud Federacije BiH 2010. godine osporio je dijelove Zakona o Vladi Federacije BiH i Zakona o federalnim ministarstvima, a koji se odnose na nadležnosti Federalnog ministarstva kulture i sporta te Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

No, zanimljivo je da je Borjana Krišto podnijela apelaciju Ustavnom sudu osporavajući dijelove zakona u čijem nastanku je sama učestvovala kao ministrica pravde u Vladi Federacije BiH.

Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke u Vladi FBiH kaže za Klix.ba kako su odlukom Ustavnog suda osporene određene nadložnosti, ali ne i samo postojanje ministarstava.

"Vlada Federacije BiH je još 2011. predložila izmjene tih zakona, što je Parlament Federacije BiH i usvojio, čime su otklonjene sporne odredbe. Time je presuda Ustavnog suda u potpunosti implementirana još u junu 2011. Dokaz da je presuda implementirana jeste i činjenica da niko nikad poslije nije uputio neku novu apelaciju koja bi osporila ove zakone. Ipak, HDZ BiH konstantno dezavuiše javnost tvrdnjama da ministarstva moraju biti ukinuta“, kaže Mašić za naš portal.

No, HDZ BiH je čak i u predizbornoj kampanji obećavao ukidanje ovih ministarstava. Potvrdio je to jučer i predsjednik Udruge organizatora otpora HVO u BiH Jadran Topić, negodujući što se HDZ BiH nije izborio da njihov kadar bude na čelu Ministarstva boraca i invalida. Topić je kazao kako im je u predizbornoj kampanji visoka dužnosnica HDZ-a BiH Lidija Bradara obećavala insistiranje na ukidanju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te Ministarstva kulture i sporta.

Na kraju, HDZ BiH je pristao da oba ova ministarstva o(p)stanu, a na čelu Ministarstva kulture i sporta bit će članica HDZ-a BiH Zora Dujmović.