Orden za doprinos Crkvi i društvu
0

Papa odlikovao ambasadoricu BiH u Vatikanu

Sarajevo-x.com
Ambasada Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici obaviještena je diplomatskom notom Državnog sekretarijata Vatikana o odluci pape Benedikta XVI da ambasadoricu Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Jasnu Krivošić-Prpić imenuje za damu Velikog križa reda Pio IX.

U noti, koju je potpisao državni sekretar Njegove Svetosti Tarcisio Bertone naglašeno je da gestom imenovanja "Sveti Otac ukazuje čast Bosni i Hercegovini, zemlji koju ambasadorica Krivošić-Prpić predstavlja, ali isto tako odlikovanje govori o uvažavanju ličnog doprinosa ambasadorice".

Na ceremoniji koja je održana 5. jula 2011. godine u Apostolskoj palači u Vatikanu, odlikovanje, koje se sastoji od dvije medalje sa natpisom: "Virtvti et merito" Pivs IX, u malom i velikom formatu, i pergamenta na latinskom jeziku kojim se potvrđuje ovo značajno odlikovanje, ambasadorici Krivošić-Prpić uručio je šef Protokola Državnog sekretarijata Vatikana, monsinjor Fortunatus Mwachukwu.

Odlikovanja papinskim viteškim redom za žene precizirao je papa Ivan Pavle II, imajući u vidu doprinos žena Crkvi i društvu, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.