BiH
112

Papa Franjo će ručati u Apostolskoj nuncijaturi u Sarajevu

Piše: M. N.
Poglavar Katoličke crkve papa Franjo koji je danas u službenoj posjeti Sarajevu, nakon mise na stadionu Koševo otići će na ručak koji će biti organizovan u prostorijama Apostolske nuncijature u Sarajevu.

Ručak je planiran u 13:15 sati, nakon čega će papa imati susret sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali, koji počinje u 16:20 sati.

Apostolska nuncijatura u Bosni i Hercegovini je diplomatsko predstavništvo Svete Stolice u našoj zemlji, ekvivalentno ambasadi. Sjedište Apostolske nuncijature nalazi se u ulici Pehlivanuša 9.

Apostolski nuncij predstavlja Svetog Oca u Katoličkoj crkvi u BiH i u Vladi naše zemlje. Njegova uloga je ekvivalentna jednom ambasadoru. On ima i crkvene i diplomatske dužnosti. Crkvena uloga Apostolskog nuncija je učvršćivati i jačati veze jedinstva koje postoje između pape i Crkve. Diplomatska uloga Apostolskog nuncija je promicati i poticati odnose između Svete Stolice i države, te rješavati pitanja koja se tiču odnosa između Crkve i države.

Sveta Stolica je uspostavila bilateralne odnose s Bosnom i Hercegovinom 1992. godine, a sadašnji apostolski nuncij u našoj zemlji je nadbiskup Luigi Pezzuto.

Papa Franjo boravi danas u Sarajevu u okviru pastoralnog pohoda koji se odvija pod geslom "Mir vama".