BiH
40

Papa Franjo će odluku o Međugorju objaviti 15. juna?

Piše: J. H.
Papa Franjo u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Papa Franjo u Sarajevu (Foto: Klix.ba)
Papa Franjo i Katolička crkva uskoro bi trebali donijeti odluku o Međugorju kao svetištu.

Svake godine malo hercegovačko mjesto Međugorje pohodi 1,8 miliona vjernika od kojih 60 posto dolazi iz Italije. Sve je počelo 24. juna 1981. godine kada je, prema njihovim tvrdnjama, šestero mladih na brdu Crnica, na predjelu zvanom Podbrdo, vidjelo Gospu s djetetom u naručju. Tada još uvijek djeca, Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Vicka Ivanković, Ivan Dragičević, Ivan Ivanković i Milka Pavlović u narednim godinama postat će itekako popularni među vjernicima širom svijeta, a njihove tvrdnje privući će stotine hiljada vjernika u Međugorje.

Sve ovo vrijeme zvanični Vatikan se držao po strani, ne dajući zvanično mišljenje o navodnim viđenjima i tvrdnjama vidioca kojima se u posljednje vrijeme širom svijeta zabranjuju propovjedi.

Papina Komisija za Međugorje

Kako bi imali što bolji uvid u slučaj Međugorja, vatikanska Kongregacija za nauk vjere je na preporuku pape Benedicta XVI 2010. godine oformila Komisiju koju činili kardinali, ugledni teolozi i profesori na katoličkim univerzitetima.

Foto: AFP
Foto: AFP

U Komisiji za Međugorje je bio i kardinal Vinko Puljić, a u radu su pomagali i Franjo Topić, docent temeljne teologije u Sarajevu, Mijo Nikić, docent psihologije i psihologije religija pri Filozofskom i teološkom učilištu Jezuita u Zagrebu i časna sestra Veronica Nela Gašpar, docentica teologije u Rijeci.

Višegodišnji rad Komisije kojom je predsjedavao talijanski kardinal Camillo Ruini završen je sredinom januara prošle godine. Iscrpan izvještaj predan je Kongregaciji za nauk vjere koja je pomno analizirala svaki detalj te upoznala papu Franju sa konačnim rezultatima.

Upravo tokom pastoralne posjete Sarajevu, papa Franjo je kazao da će uskoro obznaniti svoju konačnu odluku kada je u pitanju Međugorje kao svetište. Franjo Topić, jedan od članova Komisije, kaže da još uvijek ne zna stav pape Franje.

"Crkva je generalno u ovakvim stvarima vrlo oprezna i ne bi željeli da se 'zalete'", kaže Topić za Klix.ba.

Foto: AFP
Foto: AFP

Drugi član Komisije, Mijo Nikić, docent psihologije i psihologije religija pri Filozofskom i teološkom učilištu Jezuita u Zagrebu, za naš portal kaže da da je papa Franjo pohvalio rad Komisije.

"Imaju dovoljno podataka i činjenica da se može donijeti odluka koju prije možda nije bilo moguće donijeti", kaže Nikić.

Neutralna odluka

Tokom svojih posjeta BiH, papa Ivan Pavao II i papa Franjo nisu posjećivali Međugorje što je imalo dvojaki efekt. Vjernici su se bunili i negodovali, a drugi pak govorili da je ovo jedinstvena poruka i mišljenje zvaničnog Vatikana o fenomenu zvanom Međugorje.

"Crkva ima takvu tradiciju da želi sve dobro ispitati pa tek onda donijeti odluku o stvarima koje nisu razriješene i do kraja objašnjene", kaže Nikić.

Veronica Nela Gašpar, docente teologije u Rijeci, kaže da odluku o Međugorju donosi isključivo papa. Ona kaže da se može očekivati i neka neutralna odluka poglavara Katoličke crkve.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Odluka može glasiti da ono što se događa u Međugorju nije protivno kršćanskoj vjeri i kršćanskom moralu. On uopće ne mora govoriti o osobama. Papa Franjo u ovom slučaju mora mnogo faktora uzeti u obzir. Svaka odluka povlači zaduženja i promjene", kaže Gašpar za Klix.ba.

Prema navodima talijanskih medija, papa Franjo će svoju konačnu odluku o Međugorju kao svetištu obznaniti 15. juna.