BiH
57

Panama Papers: Spisak osoba iz BiH koje su osnivale offshore kompanije bit će objavljen uskoro

Piše: N. N.
Curenje informacija o offshore kompanijama koje su osnivane u poreskim rajevima udarna je vijest u skoro cijelom svijetu. Bh. novinari koji su učestvovali u projektu "Panama Papers" za Klix.ba kažu da će podatke o BiH objaviti za nekoliko sedmica.

Veliki broj svjetskih lidera, vlasnika privatnih kompanija i saradnika našao se na crnom spisku potencijalno najvećeg finansijskog skandala posljednjih godina koji nosi naziv "Panamski dokumenti" (Panama Papers).

"Panamski dokumenti" (eng. Panama Papers) zapravo je globalni istraživački poduhvat nekoliko stotina novinara koji za cilj imaju prodiranje u tajni svijet bankovnih računa u državama koje uživaju neku vrstu poreznih olakšica ili u kojima se poreske obaveze vrlo lako izbjegavaju.

U objavljenim dokumentima već se spominju imena pojedinih predsjednika, premijera i drugih visokih državnih zvaničnika iz različitih država.

Bosna i Hercegovina, odnosno novinari iz BiH, također su uzeli učešće u ovom globalnom poduhvatu.

Drew Sullivan i Miranda Patrucić, kao članovi OCCRP-a (Organized Crime and Corruption Reporting Project) učestvovali su u cijelom projektu te će uskoro predstaviti rezultate i za Bosnu i Hercegovinu.

Novinarka Miranda Patrucić potvrdila je za Klix.ba da će imena osoba iz BiH povezanih sa offshore kompanijama koje je osnovala kompanija Mossak Fonseca, biti objavljena u narednim sedmicama.

Podaci koji se odnose na BiH još uvijek nisu sređeni i za to će trebati više sedmica nakon čega će rezultati biti predstavljeni javnosti.

Patrucić je potvrdila za Klix.ba da i u slučaju BiH ima itekako "zvučnih" imena koja se spominju u Panamskim dokumentima koji otkrivaju osobe koje su se koristile offshore kompanijama kako bi izbjegle plaćanje poreza i koristile se drugim olakšicama.

Ona pojašnjava da se BiH spominje mnogo puta u Panamskim dokumentima ali da će tek u narednom periodu biti potvrđeno koliko osoba iz BiH se koristilo offshore kompanijama i u kojem kontekstu.

Za sada je BiH spomenuta samo u tekstu Irish Timesa koji navodi da na spisku ne postoji nijedna kompanija iz naše zemlje, već samo jedan korisnik i tri dioničara fonda.

Kada podaci konačno budu spremni, OCCRP će ih javnosti prezentirani na svojoj web stranici kao i preko partnerskih organizacija.

Koristeći informacije i dokumente koje su istražiteljima uručili neimenovani "zviždači", došlo se do imena pojedinaca koji su svoje tajne bankovne račune, koji su po definiciji van dohvata matične države, koristili za vođenje organizovanog kriminala kao što su utaja, prostitucija, trgovina drogom ili ilegalna trgovina oružjem.

Dokumenti prikupljeni tokom posljednjih godina ukazuju na upletenost više od 140 svjetskih političara i biznismena, uključujući premijere Islanda i Pakistana, predsjednika Ukrajine i kralja Saudijske Arabije.