BiH
193

Palestinski ljekar u BiH: Dodik i Izraelci su napravljeni od istog materijala

Piše: N. J.
Mohammad Akram Tamim
Mohammad Akram Tamim
Desetodnevni izraelski napadi na Pojas Gaze te kopnena ofanziva izraelske vojske na Gazu protiču uz indolentnost Zapada, ali i zemalja u islamskom svijetu, istakao je u razgovoru za Klix.ba ljekar iz Palestine koji živi u Bugojnu Mohammad Akram Tamim.

Prema riječima našeg sagovornika, novo rukovodstvo u Egiptu čak je zatvorilo "vrata" preko kojih je dosad pristizala pomoć za palestinski narod, što govori da je situacija sada još gora u Pojasu Gaze.

"Jasno je da zemlje u islamskom svijetu imaju svoje probleme, kao Sirija, Irak, Tunis, Libija... Međutim, opet je žalosno da izostaje podrška islamskog svijeta Gazi u ovim teškim vremenima, odnosno da je ona samo deklarativna. Cilj izraelskih napada jeste da razbije palestinsko jedinstvo, a to čine agresijom", rekao je Tamim.

Nije zadovoljan ni reakcijom bh. vlasti na posljednja dešavanja.

"Kao i u islamskom svijetu, i u Bosni narod pokazuje određenu reakciju na sve što se događa. Međutim, iznenađen sam da je ovaj put izostala reakcija bh. vlasti. Ranije je to bilo puno bolje", naveo je naš sagovornik.

Na upit o tome da predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik otvoreno podržava Izrael, Tamim odgovara da su "Dodik i Izraelci napravljeni od istog materijala".

"Sasvim je logično da Dodik podržava Izrael jer ga upravo oni i drže na poziciji, te mu i međunarodna zajednica iz tog razloga toleriše silne ispade", kazao je Tamim.

Ističe kako narod u Pojasu Gaze nema šta izgubiti, jer oni i nemaju ništa.

"Gaza je najveći zatvor na svijetu, koji se dešava pred očima svjetske i, navodno, demokratske javnosti. Demokratija je priča za malu djecu, jer i sami možemo vidjeti šta se sve dešava. Imali smo istu situaciju i u BiH, a isto je i sa Palestinom, dok naprimjer, možemo vidjeti kako svi skoče zbog dešavanja u Ukrajini. Jednostavno, svijet ima dvostruke aršine i to je, nažalost, tako. Palestincima je jedino ostalo da se bore, oni nemaju šta izgubiti", zaključio je Tamim.