BiH
0

Pale u FBIH: Traju završni radovi na regulaciji toka rijeke Prače

Piše: E. A.
U Općini Pale u FBIH i dalje traju radovi na sanaciji šteta tokom nedavnih poplava kada se rijeka Prača za samo sat vremena izlila iz korita i tom prilikom poplavila Praču i Hrenovicu bukvalno noseći sve pred sobom.

U završnoj fazi su radnje na regulaciji toka rijeke Prače koja je stanovnicima ovog dijela BPK donijela nove probleme.

"Zaštita stambenih objekata koji su bili ugroženi povećanjem vodostaja Prače u naselju Podnehaj u Hrenovici bio je prioritetan zadatak ovih dana", izjavio je Munir Radača, pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Pale u FBIH.

Regulisano korito

On dodaje da su poduzete i druge aktivnosti te upozorava da je nabujala Prača ostavila mnogo problema na ovom području. Najteže posljedice poplave osjetili su stanovnici hrenovačkog naselja Podnehaji gdje je okončana faza izmještanja korita, i zaštićena kuća koja je bila ugrožena.

"Radovi se izvode nizvodno nekih stotinjak metara gdje se vrši regulacija izmještanja korita rijeke Prače kako bi se zaštitila i druga kuća koja je oštećena. Na sreću vrijeme ide na ruku te se uspjelo osigurati ovo područje i sačuvati kuće koje su bile ugrožene, a to je bilo i najbitnije u ovom momentu. U saradnji sa Agropedološkim zavodom iz Sarajeva uzeti su uzorci zemljišta, tako da ćemo vrlo brzo imati rezultate analize stanja kvaliteta zemljišta. U toku su pripremni radovi na čišćenju objekata koji su poplavljeni kako bi se moglo pristupiti dekontaminaciji tog prostora", ističe Radača.

U ovoj općini stanje prirodne nesreće na snazi je od 29. februara 2016. godine.

Nakon padavina došlo je i do pojave klizišta na nekim od lokaliteta na kojima su ranije bila a ima i pojave novih klizišta što predstavlja veliku opasnost za ljude i njihova materijalna dobra.

Obećana pomoć

Direktor Kantonalne Uprave Civilne zaštite Ramo Živojević ističe da je teško utvrditi gdje je najkritičnije stanje, kao i da se situacija još uvijek prati. Na onim mjestima na kojima bude postojala opasnost ugroženosti ljudskih života, bit će omogućena materijalna pomoć odnosno evakuacija u slučaju potrebe.

"Vodostaji su u opadanju i najavljuju se nove padavine. U svakom slučaju mi moramo biti spremni za pružanje pomoći što je i nadležnost civilne zaštite kao i drugih službi koje se bave zaštitom i spašavanjem, radi praćenja stanja i poduzimanja određenih mjera na smanjenju i otklanjanju posljedica nastalih prirodnim nepogodama. Ovih dana naročito su bila angažovana komunalna preduzeća, vatrogasne jedinice na području kantona i određena privredna društva koja su angažovale opštine na pružanju pomoći", ističe Živojević.

Prema preliminarnim podacima komisije, dosadašnje štete u općini Pale u FBiH procijenjene su na iznos od oko 600.000 KM, dok će se potpuni rezultati naknadno utvrditi.

Živojević tvrdi da će BPK Goražde za pružanje pomoći općinama osigurati dio finansijskih sredstava kojima raspolaže, te podsjeća da je Federalna uprave civilne zaštite dala obećanje da će se i ona uključiti u pružanje pomoći ugroženim područjima.

I u Ustikolini su također zabilježene manje štete, a klizišta su uzrokovala probleme na lokalnim putevima koji su inače u izuzetno lošem stanju, jer odvodni kanali i propusti u situacijama velike količine padavina uzrokuju dodatne probleme.