Politički preokret
214

Pala vlada u Zeničko-dobojskom kantonu, uskoro imenovanje novog premijera i ministara

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je na hitnoj sjednici izglasala nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Na danas održanoj hitnoj sjednici koju je sazvala nova skupštinska većina u Zeničko-dobojskom kantonu, izglasano je nepovjerenje Vladi Zeničko-dobojskog kantona čime su prestali mandati premijerke Amre Mehmedić i ministara već sada ranijega saziva vlade. Mehmedić po proceduri treba predati ostavku, a ukoliko to ne uradi bit će smijenjena.

Ovo je bila tačka koju je na hitnoj sjednici ispred kluba SDA predložio Alija Ogrić te je pozvao premijerku Mehmedić da podnese ostavku.

Po izlasku za govornicu premijerka Mehmedić je prezentirala rad vlade Zeničko-dobojskog kantona u trajanju od deset mjeseci. Svi zastupnici su pohvalili rad vlade, a zastupnik DF-a Goran Bulajić je kazao da je ovo dio političkog procesa i nove parlamentarne većine koji se mora ispoštovati.

Sa 20 glasova "za" i 13 glasova "protiv", na kraju je izglasano nepovjerenje vlade koja je formirana prije deset mjeseci, a koju su vodili SDP i BHI-KF koji su prije nekoliko mjeseci postali "neprijatelji" što je kulminiralo i početkom raspada koalicione većine.

Ukoliko Mehmedić ne podnese ostavku u narednih 24 sata bit će zakazana nova sjednica na kojoj će biti zatražena njena smjena zajedno s ministrima.

Također, zatraženo je i da se obustave svi dalji procesi zapošljavanja, produžavanja ugovora i drugih aktivnosti u procesu tranzicije vlade te je i taj prijedlog Alije Ogrića usvojen u Skupštini ZDK.

Nova skupštinska većina koju čine SDA, DF, SBB, NES i samostalni zastupnici, u narednim danima će ponuditi mandatara, a od tada je rok sedam dana za imenovanje članova vlade.

Ime mandatara najvjerovatnije će biti poznato u ponedjeljak, a njegovo ime bi trebala dostaviti Stranka demokratske akcije.