BiH
0

Pahor prisustvovao komemorativnoj sjednici SO Srebrenica

FENA
Borut Pahor (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Borut Pahor (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo promijeniti budućnost, poručio je danas u Srebrenici predsjednik Republike Slovenije Boris Pahor koji je prisustvovao komemorativnoj sjednici Skupštine općine Srebrenica održanoj u sklopu programa obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Pahor je naglasio da je došao u Srebrenicu kao prijatelj svih naroda u BiH i sa jednim slovenskim iskustvom da su nakon svih pokušaja političara, domaćih i međunarodnih, na kraju, građani oni koji grade tu budućnost"

"Jer, najteža stvar koja čeka tu generaciju, koja ne smije zaboraviti sve zločine, jeste da oprosti, da pruža ruku drugome, ne da zaboravi i sa saradnjom pravi budućnost u kojoj će naša djeca biti spašena od takvih opasnosti kao što su se desile prije 20 godina", potcrtao je predsjednik Pahor.

Komemorativna sjednica Skupštine općine Srebrenica, posvećana svim srebreničkim žrtvama, održana je u organizaciji predsjednika Skupštine općine Miloša Milovanovića i načelnika Općine Ćamila Durakovića, a u prisustvu odbornika, potpredsjednika RS Ramiz Salkić, predstavnika vjerskih zajednica, udruženja i drugih.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Svjesni svih svojih različitosti, prošlost ne smijemo zaboraviti, da nam se više nikad ne ponovi, a budućnost moramo graditi zajedno", poručio je predsjednik SO Srebrenica Miloš Milovanović.

Pozvao je sve građane Srebrenice da 11. i 12. juli obilježe na civilizovan i dostojanstven način.

Općinski načelnik Ćamil Duraković ocijenio je da je za Srebrenicu, konsenzus da svi odbornici odaju poštu svim žrtvama ma kako težak bio, dovoljan za neke buduće procese.

"Nećemo sigurno u svom životnom vijeku riješiti sve naše probleme, ali na ovaj način našim zajedništvom, multietničnom skupštinom, šaljemo poruku da ćemo sigurno biti dio procesa u budućnosti koji će konačno BiH i samu Srebrenicu koja je simbol stradanja u BiH dovesti u poziciju da naše buduće generacije pričaju o prošlosti i da planiraju mir 100 godina unaprijed", riječi su načelnika Durakovića.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Izrazio je nadu da će građani Srebrenice, koji imaju obavezu kao domaćini, ostaviti dobar utisak te da "neće učiniti ništa što bi ostavilo loše efekte za nas koji ovdje ostajemo svih dana u godini".

"Neka žrtvama i njihovim porodicama ovi dani budu olakšani, a samim žrtvama koje će biti ukopane sutra u Potočarima, neka je vječni rahmet", poručio je Duraković.