BiH
0

Pahor potvrdio dolazak na dženazu i komemoraciju žrtvama genocida u Srebrenici

FENA
Borut Pahor
Borut Pahor
Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor potvrdio je, tokom susreta s načelnikom Općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem koji je nedavno boravio u posjeti Sloveniji, dolazak na dženazu i komemoraciju koja će biti održana 11. jula u Srebrenici.

Predsjednik Pahor se interesirao za tok priprema za obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

Razgovarano je o sigurnosnoj situaciji i osiguranju tokom obilježavanja te mogućnostima finansijske podrške Organizacionom odboru, o čemu će biti nastavljeni razgovori.

Predsjednik Pahor je iskazao želju da pomogne Srebreničanima te je dogovoreno da s predsjednicima bivših jugoslavenskih država pokrene inicijativu za finansiranje izgradnje zgrade Dječijeg vrtića "Poletarac" Srebrenice.

Zgrada ovog vrtića je izgrađena odmah poslije Drugog svjetskog rata, te se koristila za potrebe Šumskog gazdinstva, zatim kao ambulanta, da bi krajem sedamdesetih godina promijenila namjenu i koristi se kao ustanova za predškolski odgoj.

Tu ustanovu pohađa oko 100 djece, a više od 10-oro je na čekanju.

Zbog prostora koji nije adekvatan, formirana su i područna odjeljenja vrtića da bi se prevazišao problem, a Općina Srebrenica je pokrenula proceduru izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove zgrade.

Stoga je, kako je ocijenjeno, inicijativa predsjednika Slovenije izuzetno značajna za najmlađe stanovnike ove općine.