BiH
0

Padavine i narednih dana, jučer maksimum vodostaja Miljacke

FENA
Na području Federacije BiH vodostaji su u blagom opadanju, ali zbog trenutnih padavina rijeke Una, Sava i Bosna su u porastu, potvrđeno je Agenciji FENA u Sektoru hidrologije Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Vodostaji koji su izmjereni jutros u 7.00 sati ukazuju na blagi pad vodostaja, jedino rijeke Una i Sava su još uvijek u porastu. U porastu je i Bosna cijelom dužinom vodotoka zato što pritoke daju veći vodostaj. Stanice u Zenici i Reljevu na rijeci Bosni pokazuju rast, kažu u Sektoru hidrologije.

Miljacka je jučer imala svoj maksimum od 148 centara, a već je jutros u padu i visina vodostaja je 132 cm.

U BiH nestabilno vrijeme sa padavinama se očekuje do kraja ove sedmice, pa i tokom vikenda, potvrdio je Agenciji FENA klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Sutra se ne očekuju padavine u južnim krajevima kao i u centralnim dijelovima BiH, dok na sjeveru i sjeveroistoku zemlje se očekuju izvjesne količine padavine. U srijedu te padavine u popodnevnim satima bi mogle da zahvate čitav prostor BiH, dok u četvrtak se očekuju malo veće količine padavina na čitavom području BiH, kazao je Zulum.

Što se tiče temperatura one će tokom sutrašnjeg dana biti do 25 stepeni Celzijusa maksimalno na jugu zemlje, a u centralni krajevima 20-22 stepena. Od srijede pad temperatura, u Bosni će biti do 19-20 stepeni, na jugu do 22 stepena.