Čeka se odluka nadležnih
13

Pacijenti iz Gradačca ipak dijalizirani u Odžaku, ali je daljnja sudbina neizvjesna

A. K.
Gradačački pacijenti tokom današnjeg dijaliznog tretmana u Odžaku (Foto: Klix.ba)
Gradačački pacijenti tokom današnjeg dijaliznog tretmana u Odžaku (Foto: Klix.ba)
Pacijentima iz Gradačca, koji se dijaliziraju u Kantonalnoj bolnici u Odžaku, danas je ipak omogućen medicinski tretman, iako su ranije informacije govorile da do toga neće doći. Međutim i dalje je nepoznanica do kada će im liječenje tamo biti omogućeno.
Šest bubrežnih bolesnika iz Gradačca proteklih pet godina se dijaliziralo u Dijaliznom centru Kantonalne bolnice u Odžaku, međutim inspekcija Posavskog kantona donijela je rješenje o obustavi tretmana, jer spomenuta grupa pacijenata ne ostvaruje pravo zdravstvene zaštite u tamošnjem kantonu.

Prekid dijaliznog tretmana trebao je uslijediti danas, međutim, kako je za Klix.ba potvrdio Rahman Haseljić, predstavnik grupe pacijenata iz Gradačca, ovog ponedjeljka im je ipak omogućeno priključenje na medicinske uređaje.

"Danas smo ponovo u Odžaku i omogućen nam je tretman. Također, iz bolnice smo dobili informaciju da ćemo na dijalizu biti priključeni i u srijedu, a šta će se dalje dešavati, još uvijek ne znamo", naveo je Haseljić.

Prema ranijim projekcijama, medicinsku pomoć dijalizni pacijenti iz Gradačca bi trebali dobiti u Gračanici, ali je njima to neprihvatljivo.

Kako su kazali, na odlazak u spomenuti grad, koji pripada Tuzlanskom kantonu, oni ne mogu pristati zbog neadekvatog puta koji bi dodatno usložnilo njihovo zdravstveno stanje nakon dijaliziranja.

S druge strane, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja TK i Kantonalnog ministarstva zdravstva ranije su uputili dopis nadležnima u Posavskom kantonu, a u kojem su, između ostalog, naveli način hitnog rješavanja problema.

On se ogleda u tome da Tuzlanski kanton na izdvajanja Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja sufinansira dodatne troškove dijaliziranja šest pacijenata u iznosu od 35 konvertibilnih maraka po jednom tretmanu za svakog pacijenta.

To bi u konačnici prema obračunu Tuzlanski kanton od 19. aprila do 31. decembra ove godine koštalo 19.810 konvertibilnih maraka. Nadležni iz Posavskog kantona svoj odgovor do danas nisu dostavili.