Federacija BiH
0

Ozakonjena taksa od pet dolara na svakih 1.000 kubika gasa

FENA
Dom naroda u Federalnom parlamentu ozakonio je na današnjoj sjednici u Sarajevu obavezu potrošačima u Federaciji BiH da na svakih 1.000 kubika utrošenog plina plaćaju taksu od pet dolara u protuvrijednosti u konvetribilnim markama.

Uime predlagača ovog Zakona, Federalne vlade, ministar trgovine Desnica Radivojević obrazložio je da se propisanom mjerom želi osigurati dio interventnog novca u slučaju da dođe do poremećaja u snabdijevanju potrošača gasom te za djelimičnu otplatu ratnog duga za gas ruskom isporučiocu.

Na pitanja delegata koliko će na osnovu ovog propisa Federacija osigurati novca, Radivojević je kazao da se za ovu i narednu godinu planira prikupiti oko 4 miliona KM i dodao da Vlada mora tražiti i daljnje mogućnosti za otplatu ratnog duga koji je za cijelu BiH procijenjen na 106 miliona KM.

Ovaj tekst čiji je naziv Zakon o obezbjeđenju sredstava za redovno i sigurno snabdijevanje prirodnim gasom potrošača u Federaciji BiH odobrio je krajem juna ove godine i Predstavnički dom Federalnog parlamenta pa stoga može biti objavljen u Službenim novinama i stupiti na snagu.

Potpuno je usklađen sa zakonskim rješenjem u Republici Srpskoj.

Sjednica Doma naroda je završena, a nakon godišnjih odmora i ljetnje pauze, naredna će biti održana u septembru, najavio je predsjedavajući Stjepan Krešić.