BiH
5

Ovogodišnji Tea Fest u Sarajevu u znaku ljekovite biljke smilje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegovic u Sarajevu od 11. do 15. juna održava se 12. tea fest, čiji je fokus stavljen na uzgoj ljekovitog bilja za kojim postoji tržišni interes.

Među izlagačima na Tea festu nalaze se "Lamaruž" s kremama, sapunima i hidrolatima na bazi smilja, a "AlmaDerm" Kladanj na svom štandu ima i eterično ulje smilja, koje proizvodi "Helita" iz Širokog Brijega. Bočica od pet ml ovog ulja košta 20 KM, dok je za istu količinu njegova cijena u Americi u maloprodaji od 50 do 70 KM.

Ovogodišnji Festival čaja i ljekovitog bilja održava se "rame uz rame" sa Zmajevim gnijezdom, mjestom predviđenom za gledanje utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva.

Jednoj izuzetnoj biljci na festivalu je poklonjena posebna pažnja - smilju, po čijoj proizvodnji je BiH vice-prvak na svijetu, poslije Francuske koja je tržišni lider.

Ulje smilja je dragocjen sastojak u prirodnoj kozmetici, zbog regenerativnih svojstava i blagotvornog učinka na bolnu i zapaljenu kožu, a kreme s ovim uljem su svjetski hit u anti-age kozmetici.

Ovo "hercegovačko zlato" čije se visokovrijedno ulje uspješno izvozi u Evropu i Ameriku, dobilo je posebnu pažnju na ovogodišnjem festivalu čaja i ljekovitog bilja "Tea Fest".

Zbog velike potražnje na svjetskom tržištu i činjenice da je smilje sa Balkana jedno od najkvalitetnijih na svijetu, stvoren je ogroman pritisak na prirodna staništa smilja u Hercegovini. U nekim područjima istočne Hercegovine smilje je već vrlo teško pronaći.

Srećom, određeni broj kompanija počeo je s uzgojem smilja, koristeći sjeme iz prirode. S obzirom da smilje traži kamenite terene, priprema zemljišta je izuzetno skupa.

Uprkos tome, prema analizama USAID/Sida FARMA projekta BiH će za manje od pet godina uzgojenim smiljem potpuno nadomjestiti količine koje danas uzima iz prirode, čime će se očuvati prirodni biodiverzitet i postići održivost u proizvodnji ulja.

Među tridesetak ovogodišnjih izlagača na Tea Festu predstavlja se i nekoliko kompanija koje u ponudi imaju proizvode od smilja - eterična ulja, sapune, dnevne i noćne kreme, hidrolate i druge pripravke za njegu kože.

Projekt Tea Festa podržali su Općina Centar Sarajevo i Federalno ministarstvo okoliša i turizma FBiH, saopćeno je iz Press službe Festivala.