Izložba u galeriji Novi hram
5

Ovogodišnji Dan sjećanja na žrtve holokausta posvećen makedonskim Jevrejima

Anadolija
Povodom obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u sarajevskoj galeriji Novi hram otvorena je izložba "Novi svjedoci Holokausta" Muzeja Holokausta iz Skoplja, javio je novinar agencije Anadolija.

Kolekcija slika je sačinjena od oko 30 umjetničkih djela koje je naslikalo 15 mladih makedonskih akademskih slikara na temu holokausta.

"Nažalost, preživjelih Holokausta je sve manje i manje i riješili smo da napravimo projekat naziva  „Novi svjedoci Holokausta“, rekao je direktor Muzeja Holokausta u Skoplju Goran Sadikarijo.

"Mladi umjetnici koji su naslikali ove slike su 15 dana bili na planini blizu Bitole i tamo su 15 dana bili brifovani, prezentovana im je historija i tragedija Jevreja. Sve što se tada događalo prezentovali su kroz svoja djela“, istakao je on.

On je dodao da je na prostorima Makedonije stradalo 7.144 Jevreja u toku Drugog svjetskog rata , što prema procentualnim proračunima na bazi državi zauzima jedno od vodećih mjesta u Evropi.

Jedan od prisutnih na izložbi bio je i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić koji je rekao da se ovaj dan treba obilježavati ne samo u BiH nego i u svijetu i da treba da nas podsjeća na ono što se dogodilo u Drugom svjetskom ratu.

"„Na ovaj način solidarišemo se, izražavamo sućuti, poštujemo žrtve Holokausta“, dodao je Tihić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci rekao je da je ovo tužan događaj koji je propraćen jednom značajnom likovnom manifestacijom.

"Ovogodišnje obilježavanje 27. januara, međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta smo na neki način posvetili Makedoniji zato što je ove godine 70 godina od odvođenja 7.144 makedonska Jevreja u logor Treblinku gdje su svi likvidirani. To je bio jedan masovan zločin i pogotovo boli zato što se desio u jednom danu“, rekao je Finci.

On je dodao da je za vrijeme Drugog svjetskog rata stradalo šest miliona Jevreja ali su stradavali osam godina i da je Holokaust katastrofa 20. vijeka. Nakon izložbe upriličena je komemoracija žrtvama Holokausta uz film "Treće poluvrijeme" autora Darka Mitrevskog koji je makedonski kandidat za Oskara 2013. godine.

Prema riječima Jakoba Fincija riječ je o filmu kojim se Makedonci jako ponose.

"Glavni glumac u filmu je Rade Šerbedžija. Film govori o Makedoniji pred sam rat i o fudbalskoj ekipi u kojoj igraju Makedonci, a ima i drugih državljana.U filmu je prikazana i jedna ljubavna priča između najboljeg makedonskog fudbalera i mlade Jevrejke čijeg oca igra Rade Šerbedžija“, istakao je Finci.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko je također prisustvovao projekciji filma i u izjavi medijima podsjetio da je spletom čudnih okolnosti  dan  sjećanja na Holokaust, ujedno i rođendan Mocarta ali u isto vrijeme i dan oslobođenja  iz Auschwitza.

On je dodao da su se na taj dan rodili geniji, a u isto vrijeme da su se događale najstrašnije stvari koje su se mogle događati čovječanstvu.

"Važno je da ne zaboravljamo te mračne strane jer se one uvijek mogu ponoviti ako ih zaboravimo i mislim da je važno da i Sarajevo, koje ima isto tako iskustvo, pamti taj dan i da se takve strahote nikad više ne ponove“, dodao je Inzko.

U martu 1943, bugarska vojska i policija skopske su Jevreje, kao i one iz Bitole  Štipa, premjestili  u Treblinku.

Oko 98% jevrejske populacije u Makedoniji je eliminirano.