Blokovska borba
45

Ovo su prve favoritkinje stranaka za ključne pozicije u Vijeću ministara

D. Bezdrob
Ana Trišić Babić (SNSD) i Darijana Filipović (HDZ)
Ana Trišić Babić (SNSD) i Darijana Filipović (HDZ)
Iako još uvijek nije završeno brojanje glasova, već se sklapaju razne kombinacije o tome ko će činiti vlast na nivou Bosne i Hercegovine. S tim u vezi Klix.ba objavljuje i neka od imena koji su prvi favoriti stranaka za izvršnu vlast.
U igri su sve stranke, ali najveći kapacitet imaju SNSD, HDZ dok će se borba za ruku više voditi između bloka okupljenog oko Trojke te SDA i DF-a.

Funkcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH prema nepisanoj rotaciji za ovaj mandat pripast će Hrvatima. Iako se već spekuliše da će u tu fotelju sjesti Dragan Čović (HDZ), kako Klix.ba saznaje u opciji je i njegova bliska saradnica, inače potpredsjednica HDZ-a i osoba od velikog povjerenja Darijana Katić Filipović. Ona je na proteklim izborima osvojila oko 23 hiljade glasova kao nositeljica liste HDZ-a BiH za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH što je najviše od svih kandidata te stranke.

Zanimljivo je da se spominjalo i ime federalne ministrice finansija Jelke Milićević. O njoj, kao potencijalno poželjnoj mandatarki, je čak govorio i lider SDA Bakir Izetbegović.

Tu ne treba zaboraviti ni Borjanu Krišto, koja je izgubila u utrci za člana Predsjedništva BiH kao kandidatkinja HDZ-a.

Bisera Turković (SDA) i Sabina Ćudić (Naša stranka)
Bisera Turković (SDA) i Sabina Ćudić (Naša stranka)

Drugi "neoficijelni pik" će imati Bošnjaci, koji žele zadržati poziciju ministra vanjskih poslova BiH. SDA smatra da bi Bisera Turković mogla kvalitetno nastaviti raditi posao koji je obavljala i u protekle četiri godine.

Ipak, ukoliko bi Trojka ušla u vlast, Sabina Ćudić (Naša stranka) je favoritkinja za šeficu bh. diplomatije.

No, pita se i SNSD koji također želi to ministarstvo, što je već otvoreno najavio Milorad Dodik. On je odavno nezadovoljan djelovanjem Bisere Turković pa je izjavio da će se zalagati za ministra koji će zastupati interese RS-a.

Zato je prije nekoliko dana rekao da će insistirati da entitet RS ponude ministra vanjskih poslova BiH.

Kako Klix.ba saznaje, Dodikov izbor za tu funkciju je njegova dugogodišnja savjetnica za vanjsku politiku - Ana Trišić-Babić.

Ana Trišić-Babić je bivša zamjenica ministra vanjskih poslova BiH u mandatu Zlatka Lagumdžije, čiju karijeru su obilježili i poslovi na izradi prvog Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) te zagovaranje što bržeg kretanja BiH ka članstvu u NATO savezu. No, saradnja s Dodikom promijenila je njena razmišljanja o euroatlantskom putu naše države.

Zoran Tegeltija želi ostati u Vijeću ministara BiH, ali na drugoj funkciji (Foto: T. S./Klix.ba)
Zoran Tegeltija želi ostati u Vijeću ministara BiH, ali na drugoj funkciji (Foto: T. S./Klix.ba)

Što se tiče ostalih ministarstava, poznato je da aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sebe vidi na funkciji ministra finansija i trezora.

Treba podsjetiti da pozicije ministara vanjskih poslova i finansija podrazumijevaju i funkcije zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Iz SNSD-a na ministarsku funkciju računa i trenutni entitetski premijer Radovan Višković. Što se tiče ostalih ministarstava, za sada je sve većinom u fazi razrađivanja opcija i kalkulacija za formiranje vlasti.