BiH
130

"Ovo je naše Galipolje, naše sveto mjesto": Predstavljen izgled Memorijalnog centra Žuč

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U novoizgađenim prostorijima multimedijalne sale Kovači u srijedu je predstavljen projekt izgradnje Memorijalnog centra Žuč sa monumentalnim spomen – obilježjem braniocima ovog dijela grada.

Ceremoniji su prisustvovali ministri za boračka pitanja, za prostorno uređenje, građenje i zaštitu, privrede i unutrašnjih poslova Muharem Fišo, Čedomir Lukić, Muharem Šabić, Ismir Jusko i Nurudin Džiho, direktor Fonda KS za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtva genocida, kao i druge brojne zvanice, pripadnici boračke populacije i udruženja. Idejno rješenje je izradio Emir Salihović.

Kako je kazao ministar Fišo, ovo je naše Galipolje, naše sveto mjesto gdje su sinovi Bosne branili Sarajevo.

"Nisu dozvolili neprijetelju da zauzme najvažniju kotu Golo brdo. Tu su se komandovali naši najbolji borci koji su i previše voljeli ovu zemlju, za koju su dali živote. Nakon prezentacije, uradiće se izvedbeno rješenje. Konture su postavljenje. U prvoj fazi će se graditi memorijalni centar, muzej, spomen – soba, te će biti obilježenje tačke gdje su poginuli heroji", rekao je ministar Fišo.

Direktor Fonda KS Nurudin Džiho, naveo je da je nakon ispunjene zakonske procedure i anonimnog konkursa, izabrano idejno rješenje.

"Fond je raspisao konkurs za idejni projekt koji je dobila firma IPSA. Nakon prezentacije krećemo sa izvedbenim projektom, kada ćemo uključiti sve nivoe vlasti kako bi se obezbijedila dovoljna sredstva. Skoro 20 godina se pokušavao naći način da se otpočne projekt", kazao je Džiho.

Pomoćnik načelnika za boračka pitanja Općine Novi Grad Tajib Delalić, rekao je da se od 2014. godine na inicijativu načelnika Semira Efendića intezivnije radilo na ovoj ideji.

"Sastale su se sve relevantne institucije i počele sa radom na realizaciji projekta. Ove godine smo kupili 85 dunuma zemlje, gdje će biti kompleks, a makadamski put će biti asfaltiran", najavio je pomoćnik Delalić.