BiH
156

Ovi vrijedni radnici rade uprkos nepodnošljivim vrućinama

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Federalni hidrometeorološki zavod izdao je danas narandžasto i crveno upozorenje zbog temperatura koje danas dostižu i 40 stepeni. Nadležne vlasti nisu izdale nikakve upute poslodavcima kako da postupe u ovakvim slučajevima koji mogu ugroziti zdravlje radnika, a u najgorem slučaju i usmrtiti.

Vozači javnog gradskog prijevoza danas su uprkos nepodnošljivoj vrućini radili jer bi bez prevoza glavni grad BiH bio paralizovan. Radili su i revizori.

Iako svi ljekari preporučuju da se ne izlazi vani u slučaju ovako visokih temperatura, a da u slučaju da morate izaći ne izlažete sebe direktno suncu, to nažalost ne vrijedi za građevinske radnike koji imaju stisnute rokove koji se moraju, kako izgleda, bez obzira na sve ispoštovati. Rade na visokim zgradama teške fizičke poslove na 40 i više stepeni.

Mnogi građani Sarajeva potražili su hlad u baštama kafića, sjedeći u fontane, a oni koji su slobodni otišli su na bazene ili su se zatvorili u svoje kuće. Policijski službenici također su na ulicama i obavljaju svoj posao, a oni koji rade ispred zgrade Vlade FBiH pronašli su malo hlada ispred velikog drveta.

Iako prema pravilima Svjetske zdravstvene organizacije kontinuirana temperatura od 35 stepeni celzijusa predstavlja elementarnu nepogodu, u BiH do sada nikada nije proglašena. Naime, domaće zakonodavstvo ne regulira ovu problematiku i ne precizira kada se, uslijed visokih temperatura, konstatira elementarna nepogoda i proglašava neki vid vanrednog stanja. Zakon predviđa samo preventivne mjere zaštite zdravlja ljudi koje predlažu federalna i kantonalna ministarstva, te zavodi za javno zdravstvo i domovi zdravlja.

Kako nam je ranije rekla Sena Softić Taljanović, direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, građanima se savjetuje da izbjegavaju izlazak napolje od 10 do 17 sati. Ukoliko izlazite, obucite laganu odjeću svijetlih boja i od prirodnih materijala, te sandale ili papuče. Glavu obavezno pokrijte šeširom, kačketom ili maramom, te unosite dovoljno tekućine.

Nažalost, ovi savjeti radnicima koji moraju stajati u uniformama ili odijelima, te raditi teške fizičke poslove na suncu, ne mogu puno pomoći. Savez samostalnih sindikata BiH oglasio se danas saopćenjem u kojem zahtijeva od poslodavaca da poduzmu dodatne mjere zaštite radnika i radnica od visokih temperatura, te vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, izdaju upute poslodavcima i da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju naredna dva dana, proglase stanje elementarne nepogode.

"Ukoliko se poslodavci, ali i nadležni organi izvršne vlasti na svim nivoima u Federaciji BiH ogluše o ovaj zahtjev sindikata i ne pokažu spremnost da se zaštiti sigurnost i zdravlje radnika i građana, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine će pozvati sve svoje sindikalne organizacije da poduzmu zakonom dozvoljene aktivnosti", stoji u saopćenju Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.