Lekcija za mlade
654

"Ovi autobusi dolaze iz suprotnog pravca": 650 učenika iz Sarajeva boravilo u Srebrenici

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Učenici devetih razreda osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo posjetili su danas Memorijalni centar Potočari.

Cilj posjete je naobrazba mlađih generacija o genocidu u Srebrenici, a današnjoj posjeti je prisustvovalo 650 učenika uključi i one iz deset osnovnih škola sa područja općine Novo Sarajevo.

Riječ je o realizaciji inicijative dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Novo Sarajevo Nedima Salihagića (NES) koja je postala stalna stavka u budžetu Općine Novo Sarajevo.

"Kulturom sjećanja kroz lične i kolektivne priče koje smo čuli kroz tri dijela posjete Srebrenici, naučnim istraživanja i činjenicama koje su im bile prezentirane uz historijski čas potrudili smo sačuvati od zaborava sve naše žrtve. Neizmjerno hvala roditeljima djece sa područja Općine Novo Sarajevo koji su shvatili važnost ovog projekta već prve godine, i dali saglasnost za prisustvo njihove djece, tu smo zajedno treću godinu zaredom i raduje me što svake godine dolazi sve više djece, kao i da organizacija ovog projekta je svake godine na većem nivou. Također, ovim putem bi istakao i službu za obrazovanje, sport i kulturu Općine Novo Sarajevo kao i općinskog načelnika Hasana Tanovića koji su uložili maksimalne napore da ova priča živi, jača i služi našim budućim generacijama da ne zaborave i u svojim odrastanjima ne dozvole ponavljanje sličnih zločina", rekao je Salihagić za portal Klix.ba.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić je podijelio video koji prikazuje dolazak autobusa u Potočare.

"U noći 13. na 14. juli 1995. u Bratuncu je bilo više od 50 autobusa sa zarobljenicima iz Srebrenice. Ujutro 14. jula odvezeni su u pravcu Zvornika gdje su strijeljani. Ovi autobusi dolaze iz suprotnog pravca. Sa učenicima. Da neke noći u našoj historiji zauvijek budu upamćene", napisao je Suljagić.

Historijskim časom obuhvaćena je posjeta mezarju u Potočarima, Memorijalnom centru sa stalnom multimedijalnom postavkom i gledanje filma o genocidu u Srebrenici julu 1995. godine.