07.03.2013. u 13:50

Ovako izgledaju nove lične karte i vozačke dozvole

Biometrijske lične karte, za koje su nadležni MUP-ovi počeli primati zahtjeve 1. marta ove godine, predstavljaju jednu od faza poboljšanja sigurnosti sistema ličnih dokumenata, obaveze koju je Bosna i Hercegovna prihvatila u postupku pregovora za liberalizaciju viznog režima.

Nova lična karta se, osim vizuelno, od dosadašnje razlikuje u pružanju novih mogućnosti kao što su unos podataka o krvnoj grupi i entitetskom državljanstvu te unos kvalificirane potvrde (digitalnog potpisa), koji će se koristiti za elektronsku identifikaciju.

Fotografija je u boji, svi lični podaci ispisani su ćirilicom i latinicom, a način preuzimanja lične karte prema novom zakonu može biti lično, poštom ili putem opunomoćenika.

Osim toga, lična karta sadrži elektronski memorijski element (čip) u koji se u procesu personalizacije pohranjuju i kriptografski štite podaci, kao i oznaku za vrstu isprave, kako bi se ista mogla koristiti za putovanje izvan Bosne i Hercegovine, što znači da lična karta može imati i funkciju putnog dokumenta.

Zahvaljujući tehnologiji izrade elektronske lične karte dodatno će biti smanjen rizik od falsificiranja dokumenta, a građanima omogućeno digitalno predstavljanje i digitalno potpisivanje. Ostali zaštitni elementi koji se nalaze na ličnoj karti su u potpunosti usklađeni sa preporukama EU.

Elektronska identifikacija stvara osnov da građani ne moraju dolaziti na šaltere ili u urede institucija, nego bi im određene usluge bile dostupne putem internet stranice. U Bosni i Hercegovini su za najveći broj usluga prema građanima zaduženi lokalni, kantonalni i entitetski organi te se očekuje da oni pripreme informacione sisteme za pružanje efikasnijih usluga.

Nova vozačka dozvola sadrži dodatne zaštitne elemente, što doprinosi poboljšanju sigurnosti kompletnog sistema ličnih dokumenata državljana BiH.

Građani će u uredima nadležnih organa u mjestu prebivališta (MUP-ovi i Javni registar Brčko distrikta) podnositi zahtjeve za nove lične karte i vozačke dozvole po isteku trenutno važećih, što znači da nema masovne zamjene ovih dokumenata.

Pri zaprimanju zahtjeva do sada nije bilo problema, a od 1. marta do danas u Bosni i Hercegovini ukupno je podneseno 7.155 zahtjeva za lične karte i 2.141 zahtjev za vozačke dozvole.
(Klix.ba)
Tagovi: Ovako


Komentari na članak - Ukupno: 126
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

sve je receno u ovom polju mjesto rodjenja - utopia

 

hocemoli to svi imat istu sliku

Svi komentari
 

aaa jel se za svaki ovaj dodatak Npr. Krvna grupa mora dodatno placati i ako mora jesu li Dobrovoljni davaoci oslobodjeni placanja ????

 

i moze biti samo iz Utopije:)

 

ne nego stanicni wc, mama ga porodila na autobusnoj stanici na putu do gr0da, pa neka pise stanicna cenifa i rijesen problem
od stanicne cenife do tamnog vilajeta, jes' napredovo... ko ce sad takvoga oCerat' s asf0lta!

 

Dosao ja da izvadim licnu, tek kaze imamo problem sa mjestom rodjenja, ne postoji W na cirilici. A nije Vam palo na pamet da postoje gradovi sa pocetnim slovom W?

 

Vjerovatno sadrži ili će sadržati, u budućnosti, i čip za praćenje.

 

sta nam uradi Zlatko majke se najeeeb00,eto vam ga na moji Bosnjaci...

 

Isto sranje samo malo drugačije pakovanje..

 

entitetskog drzavljanstva? boze kako sami sebe ponizavamo. Evo ruku u vatru dajem ako je to iko zatrazio! Toliko drzava u istoj situaciji pa niko to sranje ne pravi. Na kojim dokumentima se mogu naci i... Pročitaj više

 

Ja ne želim da se unosi i entitetsko državljanstvo. Zamislite, pederacija BiH!!!

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE