Žustra rasprava
0

OV Bugojno: Odbijen zahtjev za izglasavanje nepovjerenja Kuni i Ajkuniću

FENA
Bugojno
Bugojno
U Kristalnoj sali Općine Bugojno u petak navečer je okončan prvi dio 1. sjednice Općinskog vijeća Bugojno.

Žustru raspravu vijećnika odmah na startu izazvao je prijedlog Liste za Bugojno da se u dnevni red sjednice uvrsti izglasavanje nepovjerenja predsjednici OV-a Greti Kuni (HDZ BiH) i njenom zamjeniku Abidu Ajkuniću (SDP).

Na ovom prijedlogu insistirali su vijećnici Liste za Bugojno koji, zbog nedavnog napuštanja konstituirajuće sjednice OV-a Bugojno, nisu sudjelovali u izboru istih.

Po njima, izbor čelnih ljudi OV-a Bugojno obavljen je na nezakonit način i oni ne zaslužuju da obnašaju ove važne funkcije. Prijedlog nije dobio dovoljan broj glasova tako da nije ni uvršten u dnevni red.

Većina vijećnika bila je suzdržana i tokom glasanja o zahtjevu vijećnika Liste za Bugojno da se Odluka o privremenom finansiranju općine s dna premjesti u vrh dnevnog reda, kako bi se razmotrila i usvojila u predviđenom roku.

"Ne vidim razloga da ova odluka ne bude usvojena danas jer je iznos privremenog finansiranja reguliran zakonom. Ako to ne učinimo do 31. decembra upitna će biti isplata plaća za sve budžetske korisnike, uposlene u RTV, KSC, Centru za socijalni rad i drugih javnih preduzeća i ustanova. Bit će blokiran rad Općine, isplata sredstava za stipendije, uličnu rasvjetu i dr. stavke neophodne za normalno funkcioniranje grada", kazao je Ilhan Bušatlić, vijećnik Liste za Bugojno.

Vijećnici SDP-a su smatrali da se o ovoj odluci ne može raspravljati prije nego je razmotri i svoje mišljenje da Komisija za budžet i finansije, koja do tog momenta nije bila imenovana.

Stav SDP-a podržali su vijećnici SDA, SBB-a, HDZ BiH i jedan vijećnik Bosanske stranke, tako da je spomenuti zahtjev Liste za Bugojno odbijen.

Usvojen je prijedlog Kluba SDA po kojem su odgođene i rasprave o svim tačkama koje su se odnosile na finansijsko poslovanje Općine, odnosno izvršenje budžeta u 2011. i 2012., i Nacrt budžeta za 2013.

Prolongirane su i rasprave o izvještajima o radu u 2011. javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač Općina Bugojno.

O svim ovim tačkama trebalo bi se raspravljati u nastavku 1. sjednice OV-a Bugojno, koji je najavljen za 29. decembar. Izjave o preuzimanju mandata vijećnici Liste za Bugojno ponudili su u pisanoj formi jer, kako su istakli, "iz moralnih razloga ne žele usmeno dati svečanu izjavu pred predsjednicom OV-a koja hrvatsku i bošnjačku djecu dijeli na kruške i jabuke".

U nastavku sjednice vijećnici su postigli dogovor da se sjednice OV-a snimaju u cijelosti i naknadno emitiraju u programu RTV Bugojno.

Prihvaćen je prijedlog o iznosu plaće predsjednice Općinskog vijeća, imenovana Komisija za budžet i finansije i članovi još nekih komisija koje će djelovati u sastavu Vijeća.

Među njima je Komisija za praćenje poštivanja Etičkog kodeksa članova OV-a koja će, po mišljenju onih koji su imali priliku da prate dosadašnji rad bugojanskih vijećnika, imati pune ruke posla.