Svečanost u Tuzli
3

Otvoreno treće slano jezero u kompleksu Panonica

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Veliki broj građana Tuzle prisustvovao je danas tačno u podne otvaranju trećeg slanog jezera u kompleksu Panonica. Prvo jezero, ujedno i najveće, otvoreno je 2003., drugo jezero pred izbore 2008., a treće jezero ponovo pred izbore 2012. godine.

Inače, treće jezero je građeno kreditnim sredstvima koje je Općina Tuzla uzela u Razvojnoj banci FBiH, a pored jezera kreditom od oko 10 miliona KM sanirat će se sjeverna saobraćajnica, urediti Centralni park, postaviti spomenik kralju Tvrtku Kotromaniću i izgraditi nadvožnjak na sjevernoj gradskoj saobraćajnici.

U obraćanju građanima načelnik Jasmin Imamović se zahvalio na podršci u realizaciji projekta slanih jezera koja su, kako kaže, obogatila turističku ponudu Tuzle. Istakao je kako je ove godine slana jezera, jedina takve vrste u Evropi, posjetilo oko 400.000 građana iz raznih djelova BiH i inostranstva, dok je od otvaranja do danas na Panonici bilo oko 2,5 miliona kupača.

Treće jezero je po veličini isto kao i drugo jezero, a razlika se ogleda u tome što postoje dvije jezerske školjke a voda se iz jedne preljeva u drugu školjku. Također namontiran je tobogan koji će biti posebna atrakcija za sve posjetioce Panonice. Trećim jezerom su kapaciteti Panonice prošireni za 25 posto, a iz Općine Tuzla navode kako ima investitora koji će graditi hotele i motele u blizini slanih jezera. Također u Općini Tuzla navode kako JP “Panonica” posluje pozitivno i da je kompleks slanih jezera javno dobro svih građana.

Svečanost na Panonskim jezerima trajat će do večernjih sati. U zabavnom vrtiću organizovan je Happy Day a najmlađi posjetioci su se družili sa Elvirom Lakovićem – Lakom, a u večernjim satima planira je koncert sevdalinke u interpretaciji Nedžada Salkovića