Centralna izborna komisija
0

Otvorene vreće sa 78 redovnih biračkih mjesta

FENA
Maksida Pirić (Foto: CIN)
Maksida Pirić (Foto: CIN)
U skladištu Centralne izborne komisije (CIK) BiH u Sarajevu danas su otvorene vreće sa 78 redovnih biračkih mjesta jer nadležne općinske/gradske izborne komisije nisu dostavile obrasce s rezultatima izbora s tih biračkih mjesta.

“Otvarali smo vreće sa 78 biračkih mjesta. Iz nekih smo izuzimali samo obrasce o rezultatima glasanja na tom biračkom mjestu, iz nekih izvode iz Centralnog biračkog spiska da bismo utvrdili na pojedinim mjestima koliko je birača glasalo, a iz nekih smo izuzimali zapisnike o radu biračkog odbora, odnosno zapisnike s biračkog mjesta”, kazala je Feni glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

Dodala je da sve to rade da bi priveli kraju postupak utvrđivanja izbornih rezultata, što podrazumijeva objedinjene sve izborne rezultate - birača koji su glasali na redovnim biračkim mjestima, u odsustvu, putem pošte, u DKP-ima, putem mobilnog tima i na nepotvrđenim glasačkim listićima.

“Naime, u ovom postupku smo utvrdili da nam pojedine općinske izborne komisije za pojedina biračka mjesta nisu dostavile obrazac s rezultatima za ta biračka mjesta. Zbog toga smo ovo danas i radili u skladištu CIK-a. Formirana je posebna komisija i sve je rađeno u prisustvu posmatrača”, pojasnila je Pirić.

Po njenim riječima, naredni koraci CIK-a zavisit će od toga kakav će biti izvještaj o današnjoj aktivnosti u skladištu CIK-a BiH.