BiH
0

Otvorena zgrada Pravnog fakulteta u Srebrenici

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Od 10 miliona KM, koje je Vijeće mistara Bosne i Hercegovine osiguralo za obnovu Srebrenice, oko 600 hiljada KM izdvojeno je za rekonstrukciju stare zgrade gimnazije.

Danas je obavljeno svečano otvaranje ovog objekta koji je predat studentima na upotrebu. Prodekanica Pravnog fakulteta Sarajevo Zinka Grbo i Stanko Stanić, rektor Banjalučkog univerziteta, presjekli su vrpcu i ozvaničili početak rada ove visokoškolske ustanove.

Tifa Efendić, studentica treće godine Pravnog fakulteta, izjavila je da je kao i ostali studenti sretna što su konačno dobili svoje prostorije u kojima će se odvijati nastavni proces.

Zinka Grbo, prodekanica Pravnog fakulteta Sarajevo, rekla je da su Pravni fakultet i studenti nakon četiri godine uspjeli ostvariti svoj plan i došli do vlastitih prostorija.

Resorno ministarstvo Republike Srpske osporavalo je upis, pa čak i diplome koje bi stekli studenti na studiju u Srebrenici. Uvjet je bio da Pravni fakultet u Srebrenici mora posjedovati svoje prostorije, a to od danas i ima. Stoga nema ništa sporno za nastavak studiranja, izjavio je Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

U obnovljenom objektu postoje svi uvjeti za nesmetano odvijanje nastavnog procesa i za cjelodnevni smještaj petnaestak studenata.

Za narednu akademsku godinu najavljeno je otvaranje i odjeljenja Poljoprivrednog fakulteta iz Banje Luke.