BiH
383

Otvorena "Etička linija" za prijavu korupcije u zdravstvu u HNK

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Od danas svi građani Hercegovačko-neretvanskog kantona koji žele prijaviti bilo kakav oblik korupcije ili nepravilnosti u radu medicinskih radnika to mogu učiniti potpuno anonimnim putem.

Ova usluga zove se "Etička linija" i od danas je otvorena kako bi svi građani mogli prijaviti korupciju odlaskom na web stranicu Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a, a anonimnost je u potpunosti zagarantirana, kako je rečeno na današnjoj prezentaciji ove aplikacije, koju je organizirao ZZO HNK-a .

Svaki građanin može prijaviti korupciju odlaskom na navedenu stranicu. Putem aplikacije, dobiva posebnu lozinku koja je znana samo njemu i zahvaljujući kojoj može biti upućen u tok cijele istrage oko moguće nepravilnosti.

"Zavod imenuje posebni istražiteljski tim koji ima rok od 45 dana istragu privesti do kraja i prijavitelja izvijestiti o njenim rezultatima. Vlasnik prijave je prijavitelj i niko nema mogućnost bilo što dodati ili oduzeti onome što u njoj stoji. Naravno, prijavitelj može tokom istrage s dodatnim informacijama i dokazima pomoći njenom toku. Ukoliko to sam želi može se i aktivno uključiti u rasvjetljavanje prijavljenog slučaja", kazao je Rade Bošnjak, direktor ZZO-a HNK.

"Do sada smo u Direkciji i područnim uredima imali sandučiće za prijavu nepravilnosti. Građani ovu uslugu nisu koristili, vjerovatno iz straha da njihova anonimnost ne bi bila zaštićena ili zbog bojazni kako će se sve završiti. To je u određenoj mjeri razumljivo. Mi smo se ovom najnovijom uslugom otvorili prema građanima koji sada imaju priliku prijaviti bilo kakav oblik korupcije ili nepravilnosti u zdravstvu", dodao je Bošnjak.

Upravno vijeće ZZO-a HNK-a je odluku o uvođenju Etičke linije donio u augustu. Ukupni troškovi ove usluge iznose 10 hiljada KM.