BiH
66

FOTO / Otvoren prvi inkluzivni park u Zenici

Klix.ba
Zenički mališani od danas su dobili prvi inkluzivni park koji će pružiti jednake mogućnosti za igru svoj djeci.

Prevent je u proteklom periodu, u saradnji sa Udruženjem "Naša Djeca" Zenica, realizovao projekt izgradnje dječijeg igrališta koje je prvo ovakve vrste u Zenici. Postavljni su koševi i golovi, te dodatni mobilijari, ljuljačka i klackalica prilagođene za djecu sa posebnim potrebama.

Radi se o parku u kojem će djeca sa posebnim potrebama moći da se igraju u bezbjednim i njima prilagođenim uslovima. Osim predstavnika Preventa i Udruženja Naša djeca, svečanom otvaranju parka prisustvovali su predstavnici Vlade ZDK, Općine Zenica, predstavnici Centra za rani podsticaj "Humanost", brojne NVO i učenici osnovnih škola iz Zenice.

"Prevent je najveći privatni poslovni sistem u BiH i zato osjećamo obavezu da naš uspjeh podjelimo sa širom lokalnom zajednicom. Ovaj projekat kao i niz drugih koje smo realizovali, pokazuju našu spremnost da pomognemo onima kojima je to potrebno", izjavila je Aida Salkić, PR menadžer Prevent grupacije te dodala "nadamo se da će ovaj park biti mjesto druženja i međusobnog razumijevanja za svu djecu Zenice. Djeci trebamo omogućiti da rastu i razvijaju se poštujući jedni druge jer samo tako možemo zajedno graditi bolju budućnost."

Udruženje "Naša Djeca" Zenica je u proteklom periodu radilo na postavljanju mobilijara te koordiniralo aktivnosti oko uređenja parka. Također, članovi Dječijeg parlamenta koji djeluje u "Našoj djeci" su dali veliki doprinos ovom projektu jer su sami organizovali svečano otvorenje igrališta.

"Zaista cijenimo podršku Preventa jednom ovakvom bitnom projektu za djecu Zenice i to što prepoznaju značaj ulaganja u projekte koji se tiču djece i mladih", saopćeno je iz Udruženja "Naša Djeca" Zenica.